Teleći medaljoni s pršutom i povrćem
sastojci
- 1 kg teleće pisanice
- sol
- 60 g pršuta
- 40 ml maslinovog ulja
- 100 ml crnog vina-pinot modri, merlot
- 60 g maslaca
- 400 g brokule
- 400 g cvjetače
- 1 avokado
- 250 g mini rajčice
- 10 g matovilca
- 20 g alfa klica
- 40 g maslaca
- 20 g rikole
- 1 grančica ružmarina
Demi glace:
- 1 kg sitno nacijepanih telećih kostiju
- 100 g mrkve
- 100 g korijena peršina
- 100 g korijena celera
- 200 g crvenog luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 50 g svinjske masti
- 1 g papra u zrnu
- 50 g brašna
- 200 ml crnog vina
- 40 g koncentrata rajčice
- 2 l mesnog temeljca
- sol po želji
Način pripreme
Sitno cijepane kosti stavite u lim za pečenje, dodajte masnoću i pecite na 200 °C 1 sat. U međuvremenu nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin, zgnječite češnjak. Nakon sat vremena pečenja ubacite u lim sve povrće i koncentrat rajčice, promiješajte i pecite još 30 minuta. Izvadite iz pećnice, prebacite sve u posudu u kojoj ćete nastaviti kuhati, pospite brašnom i pržite 10 minuta stalno miješajući.
U lim ulijte crno vino i špatulom dignite karamel od pečenja. Nakon 10 minuta kuhanja, ulijte u lonac 2 litre temeljca, dodajte papar u zrnu i kuhajte na laganoj vatri 1 sat povremeno miješajući. Sada dodajte vino i karamel iz lima i nastavite kuhati na laganoj vatri dok ne prokuha na ¼ (pola litre). Sve zajedno kuhanje traje 6 sati i više. Demi glace napravite ranije pa ga zamrznite.
Očistite brokulu i cvjetaču i narežite na cvjetove. Avokado prepolovite, odstranite košticu, ogulite i narežite na ploške. Cvjetove brokule i cvjetače blanširajte u slanoj vodi.
Teleću pisanicu očistite od masnoće i žilica, narežite na 12 medaljona, posolite i pecite s obje strane u tavi na maslinovom ulju, odložite u posudu i poklopljenu stavite u pećnicu na 100 – 120 °C da ostane toplo. Karamel u tavi podlijte crnim vinom, dignite kuhačom, pustite da malo reducira pa dodajte demi glace, ukuhajte i maknite s vatre. Umiješajte 60 g maslaca u listićima. Zagrijte 40 g maslaca, dodajte brokulu, cvjetaču i avokado, promiješajte i maknite s vatre.
U tanjure stavite na dno malo umaka, stavite tri medaljona, garnirajte brokulu, cvjetaču i avokado. Na meso spustite šnitu pršuta i pospite alfa klicama, dodajte na rub tanjura polovice rajčica, meso pokapajte umakom, dodajte matovilac, povrće pospite rikolom narezanom na rezance, dekorirajte grančicom ružmarina i poslužite.
Ako ste pripremili više umaka demi glacea, možete ga kasnije iskoristiti kao temelj za pripremu drugih umaka.