Tart od dimljene pastrve i potočarke
sastojci
- 350 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- sol
- 40 g maslaca za kalup
Nadjev:
- 200 ml kiselog vrhnja
- 200 ml slatkog vrhnja
- 3 jaja
- 100 g skute
- 40 g ribanca
- 200 g fileta dimljene pastrve
- 150 g salate potočarke
- sol
- papar
- 100 g salate potočarke za posluživanje
- 50 ml maslinova ulja
Način pripreme
Zamijesite tijesto od brašna, maslaca, jaja i soli. Tijesto položite na prozirnu foliju, prekrijte ga drugim dijelom folije te razvaljajte valjkom na debljinu 3 - 4 mm, da bude za 5 cm veće od kalupa.
U namazan kalup stavite, pomoću donje folije, tijesto od kojeg ste odvojili gornju foliju. Potom maknite i donju foliju, obložite kalup tijestom, izbodite ga vilicom, odstranite višak tijesta koji visi preko rubova pa ga pecite na 180 °C oko 15 minuta.
U međuvremenu, za nadjev miksajte jaja, vrhnje, naribanu skutu i ribanac, dodajte nasjeckanu potočarku i usitnjene filete pastrve (odstranite eventualne kosti) i dobro promiješajte.
Na tijesto koje se peklo 15 minuta rasporedite nadjev i pecite još 25 - 30 minuta na 180 °C.
Poslužite uz dodatak svježe potočarke i nekoliko kapi maslinova ulja.