Svinjski kare kuhan u mlijeku s lovorom i cimetom
sastojci
- 1 kg svinjskog karea bez kože i kosti
- 1 l mlijeka
- 3 lovorova lista
- 1 štapić cimeta
- 1 žlica nasjeckanih listova majčine dušice
- 4 žlice maslinova ulja
- morska sol i svježe mljeveni papar
Za prilog
- 1 kg krumpira
- 1 glavica češnjaka
- 2 lovorova lista
- 750 ml mlijeka
- 750 ml vode
- 3 žlice maslinova ulja
- morska sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo odstranite sav višak masnoće s karea pa ga dobro natrljajte solju, paprom i majčinom dušicom. Na srednje jaku vatru stavite veliku posudu debljeg dna pa u njoj zagrijte maslinovo ulje. Kad se ulje zagrije dodajte svinjetinu pa je lagano prepržite sa svih strana da dobije zlatno smeđu boju. Nakon toga odstranite višak ulja pa dodajte cimet i lovorov list pa sve zalijte mlijekom. Napola poklopite pa pustite da kuha na laganoj vatri. Povremeno okrećite meso pazeći da vam nije prejaka vatra. Nakon 80-90 minuta meso bi moralo biti skuhano ali i dalje sočno i mekano. Mlijeko bi se trebalo reducirati u predivan umak koji će odlično pasati uz pire krumpir s češnjakom.
Dok se meso kuha vi ćete imati vremena pripremiti pire krumpir s češnjakom. Operite pa ogulite krumpir pa ga narežite na četvrtine. Odvojite režnjeve češnjaka pa ih ogulite ali ih nemojte sjeckati. U veći lonac stavite krumpir, češnjak i lovor pa ga prelijte sa vodom i mlijekom. Pojačajte vatru dok tekućina ne zakipi pa je onda smanjite i kuhajte sve na laganoj vatri 20-30 minuta ili dok se krumpir ne skuha. Nakon toga ocijedite krumpir u cjedilu ali ostavite prethodno 200 ml tekućine u kojoj se kuhao. Češnjak ostavite a listove lovora bacite. Sada izgnječite krumpir skupa s češnjakom zalijevajući ga tekućinom od kuhanja toliko da vam ostane kremast ali ne prerijedak. Umiješajte lagano maslinovo ulje, sol i papar pa sve još jednom lagano promiješajte.
Kuhani svinjski kare narežite na debljinu koja vam odgovara pa ga poslužite s pire krumpirom i miješanom zelenom salatom po izboru i po želji pečenom crvenom parikom.