Svinjski file u umaku od gljiva
sastojci
- 800 g svinjskog filea
- 50 g pancete
- 20 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 250 g mješanih gljiva
- 2 režnja češnjaka
- 100 g suhih šljiva
- 100 g kiselih krastavaca
- 2 dcl mesnog temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žličica svježe kadulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Svinjski file očistite od masnoće pa ga operite i dobro posušite. Posolite ga i popaprite po želji pa odložite sa strane. Gljive nemojte prati nego ih samo prebrišite vlažnom krpom i narežite na ploške. Pancetu narežite na kockice. Suhe šljive bez koštice prepolovite na pola a kisele krastavce, listove svježe kadulje i češnjak narežite na sitno. Sa strane zagrijte mesni temeljac.
Kada ste pripremili sve namirnice možete krenuti sa pripremom jela. U većoj tavi debljeg dna zagrijte zajedno maslac i maslinovo ulje. Na zagrijanu masnoću stavite peći narezanu pancetu. Kad se masnoća iz pancete lagano otopila dodajte narezane gljive, suhe šljive i češnjak. Sve pecite nekoliko minuta dok gljive ne uvenu pa dodajte na sitno narezane krastavce. Sve podlijte mesnim temeljcem pa malo pojačajte vatru da se umak lagano reducira. Na kraju dodajte sitno sjeckanu svježu kadulju i vrhnje za kuhanje. Posolite i popaprite po želji i nakon nekoliko minuta vaš umak je spreman.
Dok se umak priprema u drugoj (grill) tavi stavite žlicu maslinova ulja i na zagrijanoj masnoći prepecite svinjski file na način da ga svakih par minuta okrećete kako bi se ravnomjerno ispekao sa svih strana a unutra ostao mekan i sočan. Kad je file pečen izvadite ga na dasku pa pustite nekoliko minuta da se “odmori” kako bi se njegovi sokovi upili u meso i učinili ga još sočnijim.
File poslužite narezan na 2-3 cm debele medaljone pa ga prelijte umakom od gljiva i suhih šljiva. Za prilog možete poslužiti rižu ili pire krumpir. Uz ovo jelo će odlično odgovarati i domaća zelena salata.