Svinjski file u lisnatom tijestu
sastojci
- 600 g svinjskog filea
- 250 g tanko narezane mesnate pancete
- 30 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 300 g šampinjona
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica listova svježe kadulje
- 1 žlica listova svježeg ružmarina
- 1 žlica listova svježeg timijana
- 250 g lisnatog tijesta
- 1 jaje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200°C. Nasjeckajte svježe začinsko bilje i češnjak na sitno. Svinjski file očistite od masnoće pa ga operite i dobro posušite. Posolite ga i popaprite po želji pa ga lagano uvaljajte u mješavinu nasjeckanog svježeg začinskog bilja. Gljive nemojte prati nego ih samo prebrišite vlažnom krpom. Polovicu gljiva narežite na sitno a ostatak narežite na ploške. Pancetu kupite tanko narezanu ili zamolite mesara da vam je nareže što tanje.
Kada ste pripremili sve namirnice možete krenuti sa pripremom jela. Zagrijte grill tavu, ulijte maslinovo ulje pa stavite svinjski file uvaljan u začine da se lagano zapeče sa svih strana. Na taj način će vam svi njegovi sokovi ostati “zarobljeni” u mesu I neće se posušiti prilikom pečenja u pećnici. Zapečeni file odložite na toplo pa u manjoj posudi zagrijte polovicu maslaca. Na njega stavite sitno sjeckani češnjak pa kad povene dodajte sitno sjeckane šampinjone. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Posolite i popaprite po želji.
Na kuhinjskom stolu lagano razvaljajte lisnato tijesto da dobijete površinu kocke a da vam širina tijesta odgovara širini filea. Na razvaljano tijesto položite tanko narezanu pancetu tako da vam se šnite lagano preklapaju. Na njih stavite dinstane gljive pa ih lagano “razmažite” po cijeloj površini tijesta pazeći da vam krajevi tijesta ostanu slobodni. Na gljive položite lagano zapečeni svinjski file. Preklopite file krajevima tijesta pa ga na kraju s vanjske strane premažite razmućenim jajetom. Probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta pa stavite sve u lim za pečenje. Pecite sve 30-40 minuta na 200°C.
Dok se file peče vi pripremite umak od gljiva koji ćete poslužiti uz pečeni svinjski file. Zagrijte manju posudu ili dublju tavu pa dodajte drugu polovicu maslaca. Kad se maslac zagrijao dodajte na ploške narezane gljive i dinstajte ih dok ne povenu. Ako želite više umaka možete dodati i malo mesnog temeljca uz žličicu brašna da vam se umak malo zgusne. Možete pripremiti i pire krumpir koji će se izvrsno slagati sa pečenim fileom i umakom od gljiva. Kad je file pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite sa strane 5 minuta da se “odmori” prije nego ćete ga narezati i poslužiti.