Filipino marinated pork belly with crust in a plate. Gray background. Top view.
Copyright (c) 2022 Mironov Vladimir/Shutterstock. No use without permission.

Svinjska potrbušina na filipinski

sastojci

  • 1 kg svinjske potrbušine s kožicom
  • 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 2 žlice soli
  • 1 žlica crnog papra u zrnu, nakrupno zdrobljenog
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 šalica vode

Za kožicu:

  • 1 žlica soli
  • 1 žlica ulja

Način pripreme

01

Potrbušinu osušite papirnatim ručnicima. Zarežite kožicu plitko u mrežastom uzorku kako bi se meso lakše ispeklo. I s donje strane potrbušine napravite nekoliko plitkih rezova nožem kako bi marinada bolje prodrla u meso.

02

U zdjeli pomiješajte nasitno nasjeckani češnjak, sol, zdrobljena zrna crnog papra, umak od soje, ocat, šećer, mljeveni papar i đumbir te natrgane listove lovora. Ulijte vodu i dobro promiješajte.

03

Meso stavite u veliku zdjelu i prelijte ga marinadom, ali ne po kožici - kožica neka ostane suha. Pokrijte zdjelu i ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, a najbolje preko noći.

04

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite meso iz marinade i osušite ga papirnatim ručnicima, posebno kožicu. Položite meso na rešetku iznad lima (tako da masnoća kaplje u lim ispod), s kožicom okrenutom prema gore. Pospite kožicu s 1 žlicom soli i premažite uljem.

05

Pecite meso u zagrijanoj pećnici 2 sata na 180 °C, dok ne postane mekano. Nakon 2 sata povećajte temperaturu pećnice na 220 °C i pecite još 30 minuta ili dok kožica ne postane zlatna i hrskava. Ako se ne zapeče dovoljno, možete posljednjih 10-ak minuta uključiti funkciju grilla na gornjem grijaču pećnice kako bi kožica postala što hrskavija.

06

Kad se meso ispeče, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odmori 10 - 15 minuta prije rezanja.

podijeli