Svinjska potrbušina na filipinski
sastojci
- 1 kg svinjske potrbušine s kožicom
- 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 2 žlice soli
- 1 žlica crnog papra u zrnu, nakrupno zdrobljenog
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 žličica šećera
- 1 žličica mljevenog papra
- 2 lista lovora
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 šalica vode
Za kožicu:
- 1 žlica soli
- 1 žlica ulja
Način pripreme
Potrbušinu osušite papirnatim ručnicima. Zarežite kožicu plitko u mrežastom uzorku kako bi se meso lakše ispeklo. I s donje strane potrbušine napravite nekoliko plitkih rezova nožem kako bi marinada bolje prodrla u meso.
U zdjeli pomiješajte nasitno nasjeckani češnjak, sol, zdrobljena zrna crnog papra, umak od soje, ocat, šećer, mljeveni papar i đumbir te natrgane listove lovora. Ulijte vodu i dobro promiješajte.
Meso stavite u veliku zdjelu i prelijte ga marinadom, ali ne po kožici - kožica neka ostane suha. Pokrijte zdjelu i ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, a najbolje preko noći.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite meso iz marinade i osušite ga papirnatim ručnicima, posebno kožicu. Položite meso na rešetku iznad lima (tako da masnoća kaplje u lim ispod), s kožicom okrenutom prema gore. Pospite kožicu s 1 žlicom soli i premažite uljem.
Pecite meso u zagrijanoj pećnici 2 sata na 180 °C, dok ne postane mekano. Nakon 2 sata povećajte temperaturu pećnice na 220 °C i pecite još 30 minuta ili dok kožica ne postane zlatna i hrskava. Ako se ne zapeče dovoljno, možete posljednjih 10-ak minuta uključiti funkciju grilla na gornjem grijaču pećnice kako bi kožica postala što hrskavija.
Kad se meso ispeče, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odmori 10 - 15 minuta prije rezanja.