Špageti s bolonjeze umakom od bundeve i govedine, posuti parmezanom
PT45M Min
sastojci
- 300 g špageta
- 300 g mljevene govedine
- 300 g bundeve narezane na kockice
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 400 g pelata (konzervirane rajčice)
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 50 ml bijelog vina (po želji)
- 50 g parmezana, naribanog
- svježi peršin, za ukrašavanje
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Način pripreme
U loncu zakuhajte vodu, dodajte sol pa skuhajte špagete prema uputi na pakiranju. Kada se skuhaju, ocijedite ih i sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhali.
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Potom dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pržiti još 1 minutu.
Potom dodajte mljevenu govedinu pa je pržite dok ne postane smeđa i izgubi ružičastu boju. Ako koristite bijelo vino, ulijte ga sada i nastavite kuhati dok alkohol ne ispari.
Dodajte kockice bundeve i kuhajte 5 minuta uz povremeno miješanje.
Umiješajte pelate, sušeni origano, bosiljak, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok bundeva ne omekša. Ako umak bude pregust, ulijte malo vode u kojoj su se kuhali špageti.
Pomiješajte kuhane špagete s pripremljenim umakom.
Poslužite špagete na tanjuru, pospite ih naribanim parmezanom i nasjeckanim svježim peršinom.