Szechuan Chicken which is a popular Indo-Chinese non vegetarian recipe. served in a plate with chilli sauce. selective focus
Copyright (c) 2019 Indian Food Images/Shutterstock. No use without permission.

Sečuanska pileća krilca

Ukupno trajanje
60
Min

sastojci

  • 1 kg
  • 1 žličica soli

Marinada:

  • 4 žlice umaka od soje
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica sezamova ulja
  • 1 žličica gustina
  • 50 ml vode

Umak:

  • 4 žlice umaka od soje
  • 2 žlice rižinog octa
  • 100 ml vode
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice gustina
  • 1 žličica hoisin umaka

Ostali sastojci:

  • 200 ml suncokretova ulja, za prženje
  • 50 g kikirikija
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckanog
  • 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
  • 1-2 čili papričice
  • 1 žličica sečuanskog papra
  • 1 crvena paprika, narezana
  • 1 zelena paprika, narezana
  • 2 mlada luka, narezana
  • 1 žličica sezama

Način pripreme

01

Pileći „lollipops“ napravite tako da krilca prerežete u zglobu, zarežete nožem meso na vrhu pa rukom spustite meso prema dolje, preko kosti, tako da dobijete specifičan oblik mesa i ogoljenu kost. Krilca sada stavite u veliku zdjelu, posolite i promiješajte.

02

Sve sastojke za marinadu dodajte piletini, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta.

03

Dok se piletina marinira, u drugu zdjelu dodajte sve sastojke za umak i dobro promiješajte.

04

U zagrijani wok dodajte 150 ml ulja, pa kad se i ulje zagrije, dodajte ocijeđenu piletinu i pržite 7-8 minuta, dok meso ne dobije boju sa svih strana (nemojte staviti sve meso odjednom, radije pržite u nekoliko navrata). Izvadite piletinu na tanjur obložen papirom, da upije višak masnoće.

05

Iz woka izlijte korišteno ulje, wok obrišite kuhinjskim papirom, a zatim ga stavite na vatru i dodajte preostalih 50 ml suncokretova ulja. Kad se ulje zagrije, dodajte naribani đumbir i nasjeckani češnjak, brzo promiješajte pa dodajte nasjeckane čili papričice i sečuanski papar, a nakon nekoliko sekundi dodajte na trakice narezanu crvenu i zelenu papriku i nasjeckani 1 mladi luk te pržite 1 minutu. Vratite piletinu u wok, dodajte kikiriki, promiješajte i prelijte pripremljenim umakom. Miješajte nekoliko minuta, odnosno dok umak malo reducira, a piletina omekša.

06

Maknite s vatre, pospite sezamom i preostalim nasjeckanim mladim lukom i odmah poslužite.

podijeli