Sečuanska pileća krilca
sastojci
- 1 kg
- 1 žličica soli
Marinada:
- 4 žlice umaka od soje
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica sezamova ulja
- 1 žličica gustina
- 50 ml vode
Umak:
- 4 žlice umaka od soje
- 2 žlice rižinog octa
- 100 ml vode
- 2 žlice meda
- 2 žličice gustina
- 1 žličica hoisin umaka
Ostali sastojci:
- 200 ml suncokretova ulja, za prženje
- 50 g kikirikija
- 3 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
- 1-2 čili papričice
- 1 žličica sečuanskog papra
- 1 crvena paprika, narezana
- 1 zelena paprika, narezana
- 2 mlada luka, narezana
- 1 žličica sezama
Način pripreme
Pileći „lollipops“ napravite tako da krilca prerežete u zglobu, zarežete nožem meso na vrhu pa rukom spustite meso prema dolje, preko kosti, tako da dobijete specifičan oblik mesa i ogoljenu kost. Krilca sada stavite u veliku zdjelu, posolite i promiješajte.
Sve sastojke za marinadu dodajte piletini, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta.
Dok se piletina marinira, u drugu zdjelu dodajte sve sastojke za umak i dobro promiješajte.
U zagrijani wok dodajte 150 ml ulja, pa kad se i ulje zagrije, dodajte ocijeđenu piletinu i pržite 7-8 minuta, dok meso ne dobije boju sa svih strana (nemojte staviti sve meso odjednom, radije pržite u nekoliko navrata). Izvadite piletinu na tanjur obložen papirom, da upije višak masnoće.
Iz woka izlijte korišteno ulje, wok obrišite kuhinjskim papirom, a zatim ga stavite na vatru i dodajte preostalih 50 ml suncokretova ulja. Kad se ulje zagrije, dodajte naribani đumbir i nasjeckani češnjak, brzo promiješajte pa dodajte nasjeckane čili papričice i sečuanski papar, a nakon nekoliko sekundi dodajte na trakice narezanu crvenu i zelenu papriku i nasjeckani 1 mladi luk te pržite 1 minutu. Vratite piletinu u wok, dodajte kikiriki, promiješajte i prelijte pripremljenim umakom. Miješajte nekoliko minuta, odnosno dok umak malo reducira, a piletina omekša.
Maknite s vatre, pospite sezamom i preostalim nasjeckanim mladim lukom i odmah poslužite.