Rolana teleća prsa s vrganjima
sastojci
- 1.5 kg teletine (prsa bez kosti)
- 1 žlica sušenih vrganja
- 250 g smeđih šampinjona
- 250 g bukovača
- 2 češnja češnjaka
- svježe mljeveni papar
- sol
- 0.5 vezice peršinovog lista
- 250 g baby špinata
- listići 2-3 grančice timijana
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice senfa
Način pripreme
Suhe vrganje potopite u vruću vodu i ostavite dok se gljive ne omekšaju.
Šampinjone i bukovače narežite na sitnije kockice i stavite u vruću tavu na malo zagrijanog maslinovog ulja, dodajte ocijeđene i nasjeckane vrganje, protisnuti češnjak i svježe mljeveni papar pa sve još kratko pirjajte dok tekućina iz gljiva ne ispari.
Pripremljene gljive stavite u veću zdjelu i malo ohladite, zatim dodajte krušne mrvice i sitno nasjeckani špinat i peršinov list, posolite i sve dobro promiješajte.
Meso raširite na radnoj površini i obilno ga natrljajte solju i paprom s obiju strana. Unutrašnju stranu premažite senfom i smjesom od gljiva pa meso pažljivo zamotajte i kuhinjskim koncem povežite u roladu.
U lim za pečenje ulijte ulje, položite rolano meso, potom i meso malo namastite pa stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30 minuta na 220 °C. Temperaturu zatim smanjite na 180 °C, meso pokrijte aluminijskom folijom i pecite još 1,5 sat. Maknite foliju i pecite još 15 minuta.
Izvadite iz pećnice i ostavite meso da odmori 15 minuta prije rezanja. Meso potom narežite i poslužite s prilogom po želji.
Da bi meso bilo što mekše i sočnije, neka se što dulje marinira.