Rolana teleća prsa s vrganjima

sastojci

  • 1.5 kg teletine (prsa bez kosti)
  • 1 žlica sušenih vrganja
  • 250 g smeđih šampinjona
  • 250 g bukovača
  • 2 češnja češnjaka
  • svježe mljeveni papar
  • sol
  • 0.5 vezice peršinovog lista
  • 250 g baby špinata
  • listići 2-3 grančice timijana
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice senfa

Način pripreme

01

Suhe vrganje potopite u vruću vodu i ostavite dok se gljive ne omekšaju. 

02

Šampinjone i bukovače narežite na sitnije kockice i stavite u vruću tavu na malo zagrijanog maslinovog ulja, dodajte ocijeđene i nasjeckane vrganje, protisnuti češnjak i svježe mljeveni papar pa sve još kratko pirjajte dok tekućina iz gljiva ne ispari. 

03

Pripremljene gljive stavite u veću zdjelu i malo ohladite, zatim dodajte krušne mrvice i sitno nasjeckani špinat i peršinov list, posolite i sve dobro promiješajte. 

04

Meso raširite na radnoj površini i obilno ga natrljajte solju i paprom s obiju strana. Unutrašnju stranu premažite senfom i smjesom od gljiva pa meso pažljivo zamotajte i kuhinjskim koncem povežite u roladu. 

05

U lim za pečenje ulijte ulje, položite rolano meso, potom i meso malo namastite pa stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30 minuta na 220 °C. Temperaturu zatim smanjite na 180 °C, meso pokrijte aluminijskom folijom i pecite još 1,5 sat. Maknite foliju i pecite još 15 minuta. 

06

Izvadite iz pećnice i ostavite meso da odmori 15 minuta prije rezanja. Meso potom narežite i poslužite s prilogom po želji.

Da bi meso bilo što mekše i sočnije, neka se što dulje marinira.

podijeli