Riblji curry
sastojci
- 800 g fileta bijele ribe
- 150 g luka
- 300 ml kokosova vrhnja
- 2 žlice sezamova ulja
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žličica kurkume u prahu
- 0.25 žličice cimeta
- 0.5 žličice mljevenog čilija
- 1 žličica praha Garam Masala
- 1 žličica korijandra u prahu
- 1 žlica tamarind paste
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica soka limete
- 1 žlica gr
Način pripreme
Na zagrijano sezamovo ulje stavite sjemenke kumina i koromača pa ih pržite 1 – 2 minute ili dok ne zamirišu. Dodajte sitno narezani luk i na srednje jakoj vatri ga pržite dok ne omekša.
Dodajte sitno nasjeckani češnjak, đumbir, kurkumu, cimet, čili, korijandar i pržite oko 1 minutu da začini puste aromu. Dodajte Garam Masalu, tamarind pastu, koncentrat rajčice, samo kratko promiješajte i zalijte kokosovim vrhnjem i 250 ml vode, posolite i popaprite.
Dobro promiješajte, a kad zakuha, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta.
Dodajte opranu ribu i na veće komade narezane filete ribe i na laganoj vatri kuhajte 15-ak minuta. Maknite s vatre, dodajte sok limete, umiješajte nasjeckani korijandar i poslužite uz kuhanu rižu.
Ovaj curry umak možete pripremiti i bez ribe pa ga koristiti kao preljev za kuhano meso, tjesteninu i slična jela.