Punjeno pečeno pile
sastojci
- 1 veće pile (cca 2 kg)
- 1 limun
- 1 žličicu crvene slatke paprike
- 400 ml suhog bijelog vina
- maslinovo ulje
Za nadjev
- 200 g kulena narezanog na kockice
- 1 sitno sjeckani crveni luk
- 1 režanj češnjaka, izrezan na ploške
- 5 grančica svježeg timijana
- 800 g bijeloga graha iz konzerve
- 200 g rajčica sušenih na suncu iz ulja
- sol i svježe mljeveni papar
- maslinovo ulje
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite dublju tavu pa na ugrijanom maslinovu ulju popržite kockice kulena ili ljute kobasice cca 3 minute. Dodajte sjeckani crveni luk dok ne omekša pa dodajte sjeckani češnjak. Sve lagano prodinstajte pa dodajte listiće s tri svježe grančice timijana. Umiješajte bijeli grah iz konzerve i sjeckane sušene rajčice. Sve začinite solju i paprom po želji. Pustite nadjev da se malo ohladi dok pripremite pile.
Pile dobro operite i posušite. Unutrašnjost pileta posolite i popaprite pa napunite pripremljenim nadjevom. U pile stavite cijeli limun koji ste prethodno dobro oprali. Poprskajte pile maslinovim uljem, dobro ga posolite, poparite i pospite crvenom slatkom paprikom. Sve začine dobro utrljajte u kožu pileta.
U lim za pečenje ulijete bijelo vino i 200 ml vode. Sve lagano posolite pa dodajte pile i preostale grančice timijana. Prekrijemo ga aluminijskom folijom i pecite oko 60 minuta. Nakon toga maknite foliju, prelijte pile sokom u kojem se peklo i pecite još 30 minuta na 200°C. Izvadite pile iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se sokovi od pečenja lagano upili u meso.
Izvadite limun iz pileta istisnite mu sok u umak od pečenja. Nadjev poslužite s piletinom i sve lagano prelijte sokom od pečenja. Uz ovo jelo možete poslužiti pire krumpir ili neku dobru zelenu salatu po izboru. Uz ovo jelo najbolje će ići rashlađeni Chardonnay.