Punjeno pečeno pile

Ukupno trajanje
120
Min
min

sastojci

  • 1 veće pile (cca 2 kg)
  • 1 limun
  • 1 žličicu crvene slatke paprike
  • 400 ml suhog bijelog vina
  • maslinovo ulje

Za nadjev

  • 200 g kulena narezanog na kockice
  • 1 sitno sjeckani crveni luk
  • 1 režanj češnjaka, izrezan na ploške
  • 5 grančica svježeg timijana
  • 800 g bijeloga graha iz konzerve
  • 200 g rajčica sušenih na suncu iz ulja
  • sol i svježe mljeveni papar
  • maslinovo ulje

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite dublju tavu pa na ugrijanom maslinovu ulju popržite kockice kulena ili ljute kobasice cca 3 minute. Dodajte sjeckani crveni luk dok ne omekša pa dodajte sjeckani češnjak. Sve lagano prodinstajte pa dodajte listiće s tri svježe grančice timijana. Umiješajte bijeli grah iz konzerve i sjeckane  sušene rajčice. Sve  začinite solju i paprom po želji. Pustite nadjev da se malo ohladi dok pripremite pile.

02

Pile dobro operite i posušite. Unutrašnjost pileta posolite i popaprite pa napunite pripremljenim nadjevom. U pile stavite cijeli limun koji ste prethodno dobro oprali. Poprskajte pile maslinovim uljem, dobro ga posolite, poparite i pospite crvenom slatkom paprikom. Sve začine dobro utrljajte u kožu pileta.

03

U lim za pečenje ulijete bijelo vino i 200 ml vode. Sve lagano posolite pa dodajte pile i preostale grančice timijana. Prekrijemo ga aluminijskom folijom i pecite oko 60 minuta. Nakon toga maknite foliju, prelijte pile sokom u kojem se peklo i pecite još 30 minuta na 200°C. Izvadite pile iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se sokovi od pečenja lagano upili u meso.

04

Izvadite limun iz pileta istisnite mu sok u umak od pečenja. Nadjev poslužite s piletinom i sve lagano prelijte sokom od pečenja. Uz ovo jelo možete poslužiti pire krumpir ili neku dobru zelenu salatu po izboru. Uz ovo jelo najbolje će ići rashlađeni Chardonnay.

podijeli

Proizvodi iz recepta