Plate with baked cod fillet, sauce and mashed potatoes on table in restaurant
Copyright (c) 2022 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Prženi bakalar s umakom i pireom od krumpira

sastojci

  • 600 g fileta bakalara
  • 30 ml maslinova ulja
  • 20 g maslaca
  • 250 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 0.25 žličice mljevenog papra
  • 1 žličica sezama
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 limun

Za pire od krumpira:

  • 1 kg krumpira
  • 20 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 200 ml toplog mlijeka

Način pripreme

01

Krumpire ogulite i narežite na kockice te ih kuhajte u vodi dok ne omekšaju, oko 20 minuta. Ocijedite i zgnječite kuhani krumpir, dodajte maslac, mlijeko i sol pa sve još dobro zgnječite i miješajte dok pire ne dobije glatku teksturu.

02

Filete bakalara dobro posušite kuhinjskim papirom pa ih začinite s pola žličice soli i paprom te pospite sezamom i timijanom. U hladnu tavu ulijte maslinovo ulje, a kad se samo malo zagrije, dodajte filete bakalara, kožom okrenutom prema dolje, i pržite ih 3 - 4 minute. 3. Potom filete pažljivo preokrenite i pržite ih još 3 minute.

03

Potom filete pažljivo preokrenite i pržite ih još 3 minute.

04

Bakalar izvadite na tanjur, a u tavu dodajte maslac. Kad se rastopi, dodajte vrhnje za šlag i protisnuti češnjak, posolite s preostalih pola žličice soli i kuhajte 5 minuta, uz miješanje.

05

Prženi bakalar poslužite s umakom i pireom od krumpira te kriškama limuna.

podijeli