Prženi bakalar s umakom i pireom od krumpira
sastojci
- 600 g fileta bakalara
- 30 ml maslinova ulja
- 20 g maslaca
- 250 ml mliječnog vrhnja za šlag
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice mljevenog papra
- 1 žličica sezama
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 limun
Za pire od krumpira:
- 1 kg krumpira
- 20 g maslaca
- 1 žličica soli
- 200 ml toplog mlijeka
Način pripreme
Krumpire ogulite i narežite na kockice te ih kuhajte u vodi dok ne omekšaju, oko 20 minuta. Ocijedite i zgnječite kuhani krumpir, dodajte maslac, mlijeko i sol pa sve još dobro zgnječite i miješajte dok pire ne dobije glatku teksturu.
Filete bakalara dobro posušite kuhinjskim papirom pa ih začinite s pola žličice soli i paprom te pospite sezamom i timijanom. U hladnu tavu ulijte maslinovo ulje, a kad se samo malo zagrije, dodajte filete bakalara, kožom okrenutom prema dolje, i pržite ih 3 - 4 minute. 3. Potom filete pažljivo preokrenite i pržite ih još 3 minute.
Potom filete pažljivo preokrenite i pržite ih još 3 minute.
Bakalar izvadite na tanjur, a u tavu dodajte maslac. Kad se rastopi, dodajte vrhnje za šlag i protisnuti češnjak, posolite s preostalih pola žličice soli i kuhajte 5 minuta, uz miješanje.
Prženi bakalar poslužite s umakom i pireom od krumpira te kriškama limuna.