Piletina sa šampinjonima u umaku od marsala vina
sastojci
- 500 g pilećih prsa
- 250 g šampinjona
- 200 ml marsala vina ili drugog desertnog vina
- 200 ml pilećeg temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje (ako želite kremastiji umak)
- 3 žlice maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 žlice glatkog brašna
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 žlica soli
- 0.5 žličice papra
- 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog
Način pripreme
Pileća prsa narežite na filee pa ih lagano potucite batom za meso da budu jednako tanki.
U plitkoj zdjeli pomiješajte brašno, pola količine soli i papra. Uvaljajte pileće filee u brašno, otresite višak i ostavite sa strane.
U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslaca i 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite je 3 - 4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu koricu i ne bude pečena iznutra. Piletinu izvadite iz tave i stavite na tanjur te je pokrijte kako bi ostala topla.
U istu tavu s preostalom masnoćom ubacite nasjeckane šampinjone. Pržite ih 5 - 7 minuta, dok ne omekšaju i lagano porumene, pa im pred kraj dodajte češnjak.
Kad češnjak zamiriše, ulijte vino u tavu i ostavite da provri. Kuhajte 2 - 3 minute kako bi alkohol ispario, a okus vina se pojačao.
Nakon toga dodajte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje. Ostavite da umak lagano krčka 5 - 10 minuta, dok malo reducira i postane gušći. Zatim u umak dodajte preostalu žlicu maslaca kako bi bio svilenkast i sjajan.
Vratite pileće filee u tavu s umakom i kuhajte još 2 - 3 minute kako bi se piletina prožela okusima umaka.
Prije posluživanja meso pospite nasjeckanim svježim timijanom.