rustic style of Chicken Marsala, Italian-American dish of golden pan-fried chicken breasts and mushrooms in a rich Marsala wine sauce on a white platter on a wooden table, flatlay
Copyright (c) 2019 from my point of view/Shutterstock. No use without permission.

Piletina sa šampinjonima u umaku od marsala vina

sastojci

  • 500 g pilećih prsa
  • 250 g šampinjona
  • 200 ml marsala vina ili drugog desertnog vina
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (ako želite kremastiji umak)
  • 3 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1 žlica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog

Način pripreme

01

Pileća prsa narežite na filee pa ih lagano potucite batom za meso da budu jednako tanki.

02

U plitkoj zdjeli pomiješajte brašno, pola količine soli i papra. Uvaljajte pileće filee u brašno, otresite višak i ostavite sa strane.

03

U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslaca i 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite je 3 - 4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu koricu i ne bude pečena iznutra. Piletinu izvadite iz tave i stavite na tanjur te je pokrijte kako bi ostala topla.

04

U istu tavu s preostalom masnoćom ubacite nasjeckane šampinjone. Pržite ih 5 - 7 minuta, dok ne omekšaju i lagano porumene, pa im pred kraj dodajte češnjak.

05

Kad češnjak zamiriše, ulijte vino u tavu i ostavite da provri. Kuhajte 2 - 3 minute kako bi alkohol ispario, a okus vina se pojačao.

06

Nakon toga dodajte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje. Ostavite da umak lagano krčka 5 - 10 minuta, dok malo reducira i postane gušći. Zatim u umak dodajte preostalu žlicu maslaca kako bi bio svilenkast i sjajan.

07

Vratite pileće filee u tavu s umakom i kuhajte još 2 - 3 minute kako bi se piletina prožela okusima umaka.

08

Prije posluživanja meso pospite nasjeckanim svježim timijanom.

podijeli