Pileći bataci i zabatci u tamnom umaku
sastojci
- 1 kg pilećih bataka sa zabatcima
- 500 g luka
- 250 ml crnog vina
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica brašna
- 300 ml pilećeg temeljca
- 1 lovorov list
- 1 žličica sušenog timijana
- 1.5 žličica soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 1 žličica nasjeckanih listića peršina
- 50 ml maslinova ulja
- 15 g maslaca
Način pripreme
Luk ogulite i narežite na trakice, a češnjak ogulite i nasitno nasjeckajte.
Batke sa zabatkom pospite 1 žličicom soli i popaprite.
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte komade piletine i zapecite ih s obje strane, da dobiju lijepu boju, oko 10 minuta. Potom izvadite meso na tanjur, pokrijte ga folijom i ostavite sa strane.
U istu tavu na preostalu masnoću dodajte narezani luk pa ga pržite na jakoj vatri 10 minuta, uz povremeno miješanje. Kad luk omekša, izvadite ga na tanjur i ostavite sa strane, za poslije.
U istoj tavi rastopite maslac pa na njemu pržite brašno, miješajući, 2 - 3 minute, dok malo ne potamni. Potom ga prelijte vinom te miješajte tako da se s dna posude sve odlijepi. U tavu sada vratite piletinu i luk, dodajte još češnjak, lovor, timijan i pola žličice soli pa prelijte temeljcem i kuhajte još 30 minuta, dok meso ne omekša. Na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listićima.