Chicken legs with brown onion sauce in a rustic cast iron pan on wooden table background. Top view with copy space
Copyright (c) 2022 Angelika Heine/Shutterstock. No use without permission.

Pileći bataci i zabatci u tamnom umaku

Ukupno trajanje
60
Min
min

sastojci

  • 1 kg pilećih bataka sa zabatcima
  • 500 g luka
  • 250 ml crnog vina
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1.5 žličica soli
  • 0.5 žličice mljevenog papra
  • 1 žličica nasjeckanih listića peršina
  • 50 ml maslinova ulja
  • 15 g maslaca

Način pripreme

01

Luk ogulite i narežite na trakice, a češnjak ogulite i nasitno nasjeckajte.

02

Batke sa zabatkom pospite 1 žličicom soli i popaprite.

03

U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte komade piletine i zapecite ih s obje strane, da dobiju lijepu boju, oko 10 minuta. Potom izvadite meso na tanjur, pokrijte ga folijom i ostavite sa strane.

04

U istu tavu na preostalu masnoću dodajte narezani luk pa ga pržite na jakoj vatri 10 minuta, uz povremeno miješanje. Kad luk omekša, izvadite ga na tanjur i ostavite sa strane, za poslije.

05

U istoj tavi rastopite maslac pa na njemu pržite brašno, miješajući, 2 - 3 minute, dok malo ne potamni. Potom ga prelijte vinom te miješajte tako da se s dna posude sve odlijepi. U tavu sada vratite piletinu i luk, dodajte još češnjak, lovor, timijan i pola žličice soli pa prelijte temeljcem i kuhajte još 30 minuta, dok meso ne omekša. Na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listićima.

podijeli