Pileće rolice s Velouté umakom
sastojci
- ulje za prženje
- 4 pileća filea
- 60 g maslaca
- 4 žlice maslinova ulja
- 100 g mrkve
- 100 g šampinjona
- 0.5 žličice čili praha
- sol
- papar
Za Velouté umak
- 1 kokošja kocka
- 500 ml vode
- 35 g maslaca
- 35 g oštrog brašna
- 1 žlica crvenog papra u zrnu
- sol
- papar
Način pripreme
U tavu na 2 žlice zagrijanoga maslinova ulja stavite naribanu mrkvu i kratko je popržite. Dodajte sitno nasjeckane gljive, lagano posolite i popaprite. Popržite dok gljive ne dobiju lijepu boju pa ih maknite s vatre.
Svaki komad filea lagano stucite batom za meso tako da dobijete odrezak. Ako su filei deblji, najprije ih lagano rastvorite nožem. Istučene filee najprije premažite maslacem, a zatim poprženim nasjeckanim gljivama i mrkvom.
Svaki file zamotajte u rolicu i dobro zamotajte u prozirnu foliju. Rubove vežite kuhinjskim koncem pa ih tako zapakirane stavite u kipuću vodu i kuhajte oko 25 minuta.
Rolice pažljivo izvadite iz posude i pustite da se ohlade 10-ak minuta. Izvadite ih iz folije i lagano posušite papirnatim ubrusom.
U zagrijanoj grill-tavi na preostalome maslinovu ulju popecite rolice sa svih strana do lijepe zlatne boje.
U kipuću vodu stavite kokošju kocku i kuhajte 5 minuta. Ostavite na toplom.
U drugoj, dubljoj posudi rastopite maslac. Kad se maslac rastopi, umiješajte brašno i na srednjoj vatri kuhajte oko 3 minute dok se ne počnu stvarati mjehurići. Lagano dolijevajte zagrijani temeljac stalno miješajući pjenjačom. Nastavite kuhati na laganoj vatri oko 50 minuta, povremeno miješajući, da se količina tekućine smanji za trećinu.
Umak procijedite kroz jako finu cjediljku, dodajte mu crveni papar u zrnu i držite na toplom do upotrebe.
Pečene rolice poslužite s pripremljenim umakom i prilogom po želji.
Umjesto pilećih možete upotrijebiti i pureće odreske.