Pileće rolice punjene lukom
sastojci
- 4 veća pileća filea (4 x 250 g)
- 300 g ljubičastog luka
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žlica nasjeckanih listića kadulje
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlica umaka od soje
- 25 g maslaca
- sol
- papar
Način pripreme
Piletinu operite pod hladnom vodom i posušite papirnatim ubrusom. Svaki komad filea nožem pažljivo rastvorite u veći odrezak i lagano ih potucite batom za meso. Potučene filete malo posolite, popaprite i pospite češnjakom u prahu.
Na zagrijano maslinovo ulje stavite 200 g ljubičastog luka narezanog na tanje ploške i pržite ga samo toliko da omekša. Dodajte mu 25 g maslaca i miješajte dok se ne otopi. Nadjev ostavite da se malo ohladi pa u njega umiješajte nasjeckanu kadulju i umak od soje. Rasporedite ga po rastvorenim odrescima.
Svaki odrezak zamotajte u rolicu i zavežite kuhinjskim koncem i dobro zamotajte u prozirnu foliju. Pritisnite rubove folije i okrećite ih u suprotnim smjerovima tako da rolice dobiju formu manjih debljih kobasica. Rubove vežite kuhinjskim koncem pa ih tako zatvorene stavite u kipuću vodu i kuhajte 20-ak minuta.
Rolice oprezno izvadite iz vrele vode, stavite ih u dublji tanjur pa odmotajte foliju i bacite. Tako pripremljene rolice stavite u namašćenu vatrostalnu posudu i premažite ih ostatkom maslaca koji ste prethodno otopili.
Ostatak ljubičastog luka narežite na kriške, posložite ga oko pilećih rolica i sve zajedno stavite na 20-ak minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C. Pečene rolice izvadite, ostavite da se hlade 2 – 3 minute pa ih poslužite s prilogom po želji.
Umjesto ljubičastog isprobajte neku drugu vrstu luka, poput srebrenca ili ljutike.