Pikantna orada
sastojci
- 2 orade (po 250-300 g)
- 100 g shiitake gljiva
- 4 ljutike
- 2 žličice naribanog đumbira
- 2 crvena feferona
- 1 zeleni feferon
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 200 ml pasirane rajčice
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žličica limunova soka
- 1 žlica meda
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- papar
Način pripreme
Orade očistite, operite i posušite papirnatim ubrusom.
Lagano ih posolite i popaprite pa ih iznutra nakapajte limunovim sokom.
Stavite ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite na 200 °C 20 – 25 minuta.
Izvadite iz pećnice i pustite da odstoje nekoliko minuta.
U tavu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezanu ljutiku i pržite je dok ne dobije zlatnožutu boju.
Dodajte naribani đumbir, na kolutiće narezane feferone, na komade narezane shiitake gljive i pržite ih nekoliko minuta.
Potom dodajte mljevenu papriku, promiješajte, zalijte pasiranom rajčicom s 300 ml vode i kuhajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.
Dodajte med, limunov sok, posolite, popaprite, promiješajte pa u tavu stavite pečenu ribu.
Kuhajte sa svake strane po 2 – 3 minute, maknite s vatre i poslužite posutu peršinom uz prilog po želji.
Ako volite pikantno, jelu slobodno dodajte još malo kajenskog papra.