Pečeni filet bijele ribe na kremastoj tjestenini

sastojci

  • 300 g kuhane tjestenine
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 1 žlica soka limuna
  • nasjeckani peršin

Za ribu:

  • 800 g fileta bijele ribe (brancin ili orada)
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 0.5 limuna, sok
  • 2 žlice maslinova ulja

Za umak:

  • 2 dl ribljeg temeljca
  • 2 dl vrhnja
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica majčine dušice
  • 50 g maslaca

Način pripreme

01

Začinite filete ribe solju, paprom i nakapajte nekoliko kapi limunova soka pa ih ostavite sa strane 10 minuta.

02

U tavu ulijte malu količinu ulja i zatim pržite riblje filete, svaku stranu 3 - 4 minute, dok ne poprime koricu s jedne strane. Ostavite ribu sa strane.

03

U istoj tavi u kojoj ste pržili ribu rastopite maslac pa na njemu pirjajte nasitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.

04

Kad luk omekša i poprimi boju, dodajte majčinu dušicu i sve zalijte bijelim vinom. Pustite da vino ishlapi pa ulijte riblji temeljac. Pirjajte dok vino ne reducira, oko 5 minuta.

05

Ulijte vrhnje i pustite da lagano prokuha. Posolite i popaprite pa umiješajte tjesteninu. Iscijedite još malo limunova soka na vrh i stavite na tanjure. Na svaki tanjur stavite prženu ribu i pospite nasjeckanim peršinom te poslužite.

podijeli