Pečeni filet bijele ribe na kremastoj tjestenini
sastojci
- 300 g kuhane tjestenine
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 1 žlica soka limuna
- nasjeckani peršin
Za ribu:
- 800 g fileta bijele ribe (brancin ili orada)
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 0.5 limuna, sok
- 2 žlice maslinova ulja
Za umak:
- 2 dl ribljeg temeljca
- 2 dl vrhnja
- 1 dl bijelog vina
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica majčine dušice
- 50 g maslaca
Način pripreme
Začinite filete ribe solju, paprom i nakapajte nekoliko kapi limunova soka pa ih ostavite sa strane 10 minuta.
U tavu ulijte malu količinu ulja i zatim pržite riblje filete, svaku stranu 3 - 4 minute, dok ne poprime koricu s jedne strane. Ostavite ribu sa strane.
U istoj tavi u kojoj ste pržili ribu rastopite maslac pa na njemu pirjajte nasitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.
Kad luk omekša i poprimi boju, dodajte majčinu dušicu i sve zalijte bijelim vinom. Pustite da vino ishlapi pa ulijte riblji temeljac. Pirjajte dok vino ne reducira, oko 5 minuta.
Ulijte vrhnje i pustite da lagano prokuha. Posolite i popaprite pa umiješajte tjesteninu. Iscijedite još malo limunova soka na vrh i stavite na tanjure. Na svaki tanjur stavite prženu ribu i pospite nasjeckanim peršinom te poslužite.