Baked cauliflower with mushrooms, cream and cheese sprinkled with parsley served with a slice of fresh bread and sour cream on a gray textured background, top view. Delicious homemade food
Copyright (c) 2023 olepeshkina/Shutterstock. No use without permission.

Pečena cvjetača s gljivama, vrhnjem i sirom

sastojci

  • 1 veća glavica cvjetače (oko 800 g)
  • 300 g šampinjona
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g polutvrdog sira
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica soli
  • 0.25 žličice papra
  • 1 žlica svježeg peršina nasitno nasjeckanog

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Razdvojite cvjetove cvjetače pa ih ubacite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 5 - 7 minuta dok ne omekšaju. Ocijedite ih i ostavite sa strane.

02

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i šampinjone te pržite dok ne omekšaju i ispuste tekućinu, 5 - 7 minuta. Posolite i popaprite.

03

Nakon što šampinjoni omekšaju, smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje. Promiješajte i ostavite da se lagano kuha 2 - 3 minute pa dodajte pola količine sira koji ste naribali. Miješate dok se sir ne rastopi i smjesa postane kremasta.

04

U vatrostalnu posudu složite prethodno kuhanu cvjetaču. Prelijte je smjesom od gljiva, vrhnja i sira. Po vrhu pospite ostatak naribanog sira.

05

Stavite vatrostalnu posudu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 15 - 20 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđe boje.

06

Prije posluživanja pospite nasjeckanim svježim peršinom.

podijeli