Pečena cvjetača s gljivama, vrhnjem i sirom
sastojci
- 1 veća glavica cvjetače (oko 800 g)
- 300 g šampinjona
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g polutvrdog sira
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice papra
- 1 žlica svježeg peršina nasitno nasjeckanog
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Razdvojite cvjetove cvjetače pa ih ubacite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 5 - 7 minuta dok ne omekšaju. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i šampinjone te pržite dok ne omekšaju i ispuste tekućinu, 5 - 7 minuta. Posolite i popaprite.
Nakon što šampinjoni omekšaju, smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje. Promiješajte i ostavite da se lagano kuha 2 - 3 minute pa dodajte pola količine sira koji ste naribali. Miješate dok se sir ne rastopi i smjesa postane kremasta.
U vatrostalnu posudu složite prethodno kuhanu cvjetaču. Prelijte je smjesom od gljiva, vrhnja i sira. Po vrhu pospite ostatak naribanog sira.
Stavite vatrostalnu posudu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 15 - 20 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđe boje.
Prije posluživanja pospite nasjeckanim svježim peršinom.