Pastirska pita

sastojci

  • 600 g krumpira
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 40 g maslaca
  • sol

Ragu od puretine:

  • 800 g puretine
  • 800 g crvenog luka
  • 60 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 100 g zrelije rajčice
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 500 ml temeljca peradi
  • sol, papar, majčina dušica

Način pripreme

01

Meso narežite na kocke, posolite i ostavite da se marinira desetak minuta.

02

Ogulite krumpir, narežite na kocke i skuhajte u slanoj vodi. Kad je krumpir kuhan, ocijedite ga i zgnječite drobilicom za krumpir, dodajte maslac, kad je pire gladak dodajte pola vrhnja i ohladite na 40 °C. Ovisno o gustoći dozirajte preostalu količinu vrhnja.

03

Pjenasto istucite jaja i žumanjak uz dodatak soli i dodajte u hladan pire. Prebacite pire u slastičarsku vrećicu.

04

U međuvremenu odvojite listiće majčine dušice i sitno nasjeckajte. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na pola ulja 30 minuta. Naribajte sitno mrkvu, celer i peršin.

05

Meso popecite na drugoj polovici ulja dok ne dobije lijepu boju, pospite sjeckanom majčinom dušicom, pred kraj dodajte listiće češnjaka, kratko zabijelite i maknite s vatre.

06

Rajčice na vrhu zarežite u križ, blanširajte 2 - 3 minute, ogulite, odstranite srčiku i narežite na kockice. Na pirjani luk dodajte mrkvu, celer , peršin i rajčicu. Pirjajte sve zajedno još 10 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.

07

Meso dodajte na luk sa svim sokovima iz tave, promiješajte i pirjajte još 30 - 40 minuta, dok ne omekša. Po potrebi podlijevajte temeljcem.

08

U posudu za pečenje stavite ragu, na ragu špricajte krumpir, zapecite u pećnici na 180 °C 15 - 20 minuta. Prije posluživanja dekorirajte grančicom majčine dušice.

podijeli