Pastirska pita
sastojci
- 600 g krumpira
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 150 g kiselog vrhnja
- 40 g maslaca
- sol
Ragu od puretine:
- 800 g puretine
- 800 g crvenog luka
- 60 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 2-3 režnja češnjaka
- 100 g zrelije rajčice
- 60 ml maslinovog ulja
- 500 ml temeljca peradi
- sol, papar, majčina dušica
Način pripreme
Meso narežite na kocke, posolite i ostavite da se marinira desetak minuta.
Ogulite krumpir, narežite na kocke i skuhajte u slanoj vodi. Kad je krumpir kuhan, ocijedite ga i zgnječite drobilicom za krumpir, dodajte maslac, kad je pire gladak dodajte pola vrhnja i ohladite na 40 °C. Ovisno o gustoći dozirajte preostalu količinu vrhnja.
Pjenasto istucite jaja i žumanjak uz dodatak soli i dodajte u hladan pire. Prebacite pire u slastičarsku vrećicu.
U međuvremenu odvojite listiće majčine dušice i sitno nasjeckajte. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na pola ulja 30 minuta. Naribajte sitno mrkvu, celer i peršin.
Meso popecite na drugoj polovici ulja dok ne dobije lijepu boju, pospite sjeckanom majčinom dušicom, pred kraj dodajte listiće češnjaka, kratko zabijelite i maknite s vatre.
Rajčice na vrhu zarežite u križ, blanširajte 2 - 3 minute, ogulite, odstranite srčiku i narežite na kockice. Na pirjani luk dodajte mrkvu, celer , peršin i rajčicu. Pirjajte sve zajedno još 10 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.
Meso dodajte na luk sa svim sokovima iz tave, promiješajte i pirjajte još 30 - 40 minuta, dok ne omekša. Po potrebi podlijevajte temeljcem.
U posudu za pečenje stavite ragu, na ragu špricajte krumpir, zapecite u pećnici na 180 °C 15 - 20 minuta. Prije posluživanja dekorirajte grančicom majčine dušice.