Okruglice Marrakech
sastojci
Okruglice:
- 600 g mljevene junetine
- 2 češnja češnjaka
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- 0.25 žličice kumina u prahu
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- sol
- papar
Umak:
- 120 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 50 ml maslinova ulja
- 400 ml slatkog vrhnja
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica đumbira u prahu
- 0.5 žličice kumina u prahu
- sol, papar
Način pripreme
Mljevenom mesu dodajte protisnuti češnjak, cimet, kumin, muškatni oraščić, malo soli i papra. Dobro izmiješajte rukama, a ako bude potrebno, dodajte nekoliko žlica mlake vode. Od dobivene smjese napravite manje okruglice (ćuftice).
U širu tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite sitnije narezani luk i pržite ga dok ne omekša. Dodajte pripremljene okruglice i pržite ih lagano ih okrećući i miješajući.
Dodajte protisnuti češnjak, cimet, đumbir, kumin, kratko pržite, miješajući, pa prelijte slatkim vrhnjem.
Dolijte 100 ml vode, posolite, popaprite i poklopljeno, uz povremeno miješanje, na laganoj vatri kuhajte 25 – 30 minuta. Ako bude potrebno, podlijte s malo vode.
Ovako pripremljene okruglice poslužite s kus-kusom ili rižom.
Prilikom prženja luka možete dodati na sitne kockice narezanu svježu crvenu papriku, a poslije i malo čilija.