Musaka od mljevenog mesa i krumpira
sastojci
- 500 g mljevenog mesa (junetine)
- 2 glavice luka srednje veličine, nasitno nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 2 žlice svježeg peršina nasitno nasjeckanog
- sol po ukusu
- papar po ukusu
- 0.5 žličice muškatnog oraščića
- 7 - 8 krumpira srednje veličine
- masnoća za premazivanje posude
- 2 žlice maslinova ulja
- 50 ml mesnog temeljca
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja ili milerama
- 100 g topljivog sira
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
U tavi na srednje jakoj vatri ugrijte maslinovo ulje. Dodajte nasitno nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast.
Dodajte mljeveno meso u tavu s lukom. Posolite, popaprite i dodajte nasitno nasjeckani češnjak. Pirjajte meso dok ne promijeni boju i dok sva tekućina ne ispari. Na kraju dodajte muškatni oraščić i promiješajte.
Ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške. Lagano ih posolite.
Posložite meso u jednom tankom sloju na dno posude za pečenje koju ste prethodno premazali masnoćom.
Preko mesa stavite sloj pripremljenih krumpira, zatim opet red mesa. Ponavljajte slojeve dok imate sastojaka. Zadnji sloj neka budu krumpiri.
Zalijte sve temeljcem tako da pokrije donji red mesa.
Pecite musaku u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.
Dok se musaka peče, istucite jaja s malo soli. Potom dodajte mlijeko i vrhnje ili mileram te dobro promiješajte.
Nakon 30 minuta pečenja izvadite musaku iz pećnice i prelijte je smjesom od jaja, mlijeka i vrhnja.
Vratite musaku u pećnicu i pecite još oko 25 minuta, a zatim sve prekrijte tankim slojem naribanog sira i pecite još 5 minuta dok se sir ne rastopi.
Gotovu musaku pospite nasjeckanim svježim peršinom i ostavite da odstoji 15 - 20 minuta prije rezanja kako se komadi ne bi raspadali.