Musaka od krumpira i mljevenog mesa
sastojci
- 600 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
- 800 g krumpira
- 2 glavice crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica sitno sjeckanih listova peršina
- 1 žlica mljevene slatke paprike
- 1 dcl junećeg temeljca
- 2 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- suncokretovo ulje
- 1 srednji patlidžan
- 200 g mini rajčica
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. U dubljoj posudi debljeg dna zagrijte ulje pa na njemu lagano popržite crveni luk dok se ne zazlati. Dodajte mljeveno meso, češnjak, peršin, sol i papar pa sve dobro promiješajte i dinstajte cca 20-30 minuta.
Ogulite krumpir, operite ga pa narežite na ploške debljine cca 5 mm. Stavite krumpir u veću zdjelu pa dodajte sol, ulje i mljevenu crvenu paprika i sve dobro promješajte. Zagrijte pećnicu na 200°C. Uzmite pleh ili keramičku posudu za pečenje i dobro je namastite.
Na dno posude za pečenje posložite jen jednom sloju narezane ploške krumpira. Na krumpir stavite sloj mesa pa opet sloj krumpira i tako redajte slojeve s tim da vam završni sloj mora biti od krumpira. Musaku zalijte s toplim temeljcem i stavite peći 30 minuta.
Dok se musaka peče operite i narežite na ploške patlidžan i mini rajčice. Posolite patlidžan i odložite sa strane. U drugoj posudi istucite dva jaja uz dodatak vrhnja za kuhanje. Po želji možete unutra naribati i malo sira. Nakon 30 minuta izvadite musaku iz pećnice. Gornji sloj krumpira zalijte sa preljevom od jaja i vrhnja. Na njega složite narezane rajčice i patlidžan ih lagano zalijte uljem i pospite naribanim sirom. Vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta da se gornji sloj krumpira i povrće lijepo zapeku. Nakon što ste musaku izvadili iz pećnice ostavite je da još odstoji 10 minuta radi lakšeg rezanja i posluživanja. Uz musaku možete poslužiti zelenu salatu po izboru i rashlađenu graševinu.