Musaka od krumpira i mljevenog mesa

sastojci

  • 600 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
  • 800 g krumpira
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica sitno sjeckanih listova peršina
  • 1 žlica mljevene slatke paprike
  • 1 dcl junećeg temeljca
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • suncokretovo ulje
  • 1 srednji patlidžan
  • 200 g mini rajčica
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. U dubljoj posudi debljeg dna zagrijte ulje pa na njemu lagano popržite crveni luk dok se ne zazlati. Dodajte mljeveno meso, češnjak, peršin, sol i papar pa sve dobro promiješajte i dinstajte cca 20-30 minuta.

02

Ogulite krumpir, operite ga pa narežite na ploške debljine cca 5 mm. Stavite krumpir u veću zdjelu pa dodajte sol, ulje i mljevenu crvenu paprika i sve dobro promješajte. Zagrijte pećnicu na 200°C. Uzmite pleh ili keramičku posudu za pečenje i dobro je namastite.

03

Na dno posude za pečenje posložite jen jednom sloju narezane ploške krumpira. Na krumpir stavite sloj mesa pa opet sloj krumpira i tako redajte slojeve s tim da vam završni sloj mora biti od krumpira. Musaku zalijte s toplim temeljcem i stavite peći 30 minuta.

04

Dok se musaka peče operite i narežite na ploške patlidžan i mini rajčice. Posolite patlidžan i odložite sa strane. U drugoj posudi istucite dva jaja uz dodatak vrhnja za kuhanje. Po želji možete unutra naribati i malo sira. Nakon 30 minuta izvadite musaku iz pećnice. Gornji sloj krumpira zalijte sa preljevom od jaja i vrhnja. Na njega složite narezane rajčice i patlidžan ih lagano zalijte uljem i pospite naribanim sirom. Vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta da se gornji sloj krumpira i povrće lijepo zapeku. Nakon što ste musaku izvadili iz pećnice ostavite je da još odstoji 10 minuta radi lakšeg rezanja i posluživanja. Uz musaku možete poslužiti zelenu salatu po izboru i rashlađenu graševinu.

podijeli

Proizvodi iz recepta