Mesne okruglice u šalši
sastojci
Mesne okruglice
- 600 g mljevenog mesa
- 100 g kruha ili tosta
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- 100 g crvenog luka
- 20 ml maslinovog ulja
- sol
- papar
- sjeckani bosiljak
- origano
- 30 ml maslinovog ulja za pečenje
Šalša
- 250 g crvenog luka
- 800 g svježe rajčice (volovsko srce, šljivar, jabučar)
- 3 režnja češnjaka
- 10 g šećera
- sol
- 100 ml maslinovog ulja
- 1-2 grančice peršina
- 4-5 listića bosiljka
Način pripreme
Za šalšu, rajčice na vrhu zarežite u križ i stavite u kipuću vodu, kad se kožica počne odvajati od mesa izvadite ih, ogulite, odstranite srčiku i narežite na kockice.
Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju 10 – 15 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko zabijelite, dodajte rajčicu, pirjajte da tekućina reducira, začinite solju i šećerom.
Namočite kruh u mlijeko, luk nasjeckajte i popržite na maslinovom ulju da uvene.
Dodajte u meso luk, ocijeđeni kruh, jaje, sitno sjeckani bosiljak (1 – 2 listića), origano, sol i papar i dobro izmiješajte, oblikujte okruglice i pecite ih u tavi 5 – 6 minuta.
Stavite okruglice u posudu za pečenje, dodajte okolo šalšu i pecite na 180 °C oko 10 minuta.
Gotovo jelo pospite sjeckanim peršinom i bosiljkom i poslužite.