Mesne okruglice u šalši


sastojci

Mesne okruglice

  • 600 g mljevenog mesa
  • 100 g kruha ili tosta
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 100 g crvenog luka
  • 20 ml maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • sjeckani bosiljak
  • origano
  • 30 ml maslinovog ulja za pečenje

Šalša

  • 250 g crvenog luka
  • 800 g svježe rajčice (volovsko srce, šljivar, jabučar)
  • 3 režnja češnjaka
  • 10 g šećera
  • sol
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1-2 grančice peršina
  • 4-5 listića bosiljka

Način pripreme

01

Za šalšu, rajčice na vrhu zarežite u križ i stavite u kipuću vodu, kad se kožica počne odvajati od mesa izvadite ih, ogulite, odstranite srčiku i narežite na kockice.

02

Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju 10 – 15 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko zabijelite, dodajte rajčicu, pirjajte da tekućina reducira, začinite solju i šećerom.

03

Namočite kruh u mlijeko, luk nasjeckajte i popržite na maslinovom ulju da uvene.

04

Dodajte u meso luk, ocijeđeni kruh, jaje, sitno sjeckani bosiljak (1 – 2 listića), origano, sol i papar i dobro izmiješajte, oblikujte okruglice i pecite ih u tavi 5 – 6 minuta.

05

Stavite okruglice u posudu za pečenje, dodajte okolo šalšu i pecite na 180 °C oko 10 minuta.

06

Gotovo jelo pospite sjeckanim peršinom i bosiljkom i poslužite.

podijeli

Proizvodi iz recepta