Lignje na povrću s prilogom od grejpa
sastojci
- 500 g liganja (očišćenih)
- 1 manji luk
- 1 češanj češnjaka
- 250 g sjeckane rajčice
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1 žlica narezanog bosiljka
- 2 žlice sojinih klica
- sol
- papar
- 0.5 ljute papričice
- 50 ml bijelog vina
- 1 žlica umaka od soje
- 100 ml maslinova ulja
- 2 svježe rajčice
- 1-2 tikvice
Prilog:
- 1 grejp (crveni)
- 1 žlica narezanog bosiljka
- 4 žlice maslinova ulja
- 1-2 žlice aceta balsamica
Način pripreme
Lignje razrežite da dobijete ravnu plohu, malo ih zarežite po površini, a zatim narežite na veće komade.
Na 4 žlice maslinova ulja stavite pirjati sitno nasjeckan luk. Kad se isprži, dodajte mu nasjeckani češnjak i sjeckanu rajčicu. Kratko pirjajte da dobijete umak pa umiješajte lignje, peršin, bosiljak i nastavite pirjati da lignja omekša. Podlijte vinom, dodajte sojine klice, umak od soje, sjeckanu papričicu te posolite i popaprite.
Dok se lignje pirjaju, na malo zagrijanog ulja lagano popržite tikvice narezane na ploške. U manju posudu za pečenje posložite rajčicu narezanu na ploške, preko nje pripremljene tikvice i prelijte lignjama u umaku.
Sve zajedno još kratko pecite u pećnici da se okusi sljube.
Grejpu ogulite koru, isfiletirajte (skinite kožicu) i narežite na kockice. Grejp začinite bosiljkom, uljem i acetom balsamicom i poslužite lignje na povrću s aromatičnim grejpom.