Lazanje s mljevenim mesom

sastojci

  • 500 g svježeg tijesta za lazanje
  • 30-40 g maslaca za mazanje posude za pečenje
  • Bolonjez umak
  • 400 g mljevene junetine
  • 150 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 60 g mrkve
  • 80 g celera
  • 100 g peršina
  • 400 ml pasirane rajčice
  • 100 ml maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • Bešamel umak
  • 60 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • sol, muškatni oraščić
  • 200 g gauda sira
  • 250 g mozzarelle
  • 1 svježa rajčica

Način pripreme

01

Na maslinovu ulju pirjajte 15 minuta sitno sjeckani luk, dodajte sitno sjeckani češnjak i popržite kratko samo da zabijeli. Dodajte sitno ribanu mrkvu, celer i peršin, miješajte i pirjajte još 10 minuta pa dodajte meso. 

02

Miješajte pjenjačom da se ne stvaraju grudice, posolite i po želji začinite paprom. Pirjajte tako desetak minuta pa zalijte pasiranom rajčicom. Prokuhajte par minuta da tekućina ispari i provjerite okus. 

03

Za bešamel, na maslacu svijetlo popržite brašno, zalijte polako mlijekom stalno miješajući, začinite solju i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 – 20 minuta. 

04

Posudu za lazanje premažite maslacem, stavite jedan red lazanja, na lazanje rasporedite dio bolonjeza, na bolonjez stavite par žlica bešamela, poravnajte, pospite ribanom gaudom. Tako ponovite dva puta, završite bešamelom i ribanom gaudom. 

05

Pecite u pećnici 20 minuta na 200 °C. Pospite lazanje mrvljenom mozzarellom i vratite u pećnicu još 5 minuta. Prije posluživanja lazanje dekorirajte ploškama svježe rajčice.

U bolonjez dodajte 100 ml crnog vina za još bolji okus.

podijeli