Lazanje s mljevenim mesom
sastojci
- 500 g svježeg tijesta za lazanje
- 30-40 g maslaca za mazanje posude za pečenje
Bolonjez umak:
- 400 g mljevene junetine
- 150 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 60 g mrkve
- 80 g celera
- 100 g peršina
- 400 ml pasirane rajčice
- 100 ml maslinova ulja
- sol
- papar
Bešamel umak:
- 60 g maslaca
- 60 g brašna
- 500 ml mlijeka
- sol, muškatni oraščić
- 200 g gauda sira
- 250 g mozzarelle
- 1 svježa rajčica
Način pripreme
Na maslinovu ulju pirjajte 15 minuta sitno sjeckani luk, dodajte sitno sjeckani češnjak i popržite kratko samo da zabijeli. Dodajte sitno ribanu mrkvu, celer i peršin, miješajte i pirjajte još 10 minuta pa dodajte meso.
Miješajte pjenjačom da se ne stvaraju grudice, posolite i po želji začinite paprom. Pirjajte tako desetak minuta pa zalijte pasiranom rajčicom. Prokuhajte par minuta da tekućina ispari i provjerite okus.
Za bešamel, na maslacu svijetlo popržite brašno, zalijte polako mlijekom stalno miješajući, začinite solju i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 – 20 minuta.
Posudu za lazanje premažite maslacem, stavite jedan red lazanja, na lazanje rasporedite dio bolonjeza, na bolonjez stavite par žlica bešamela, poravnajte, pospite ribanom gaudom. Tako ponovite dva puta, završite bešamelom i ribanom gaudom.
Pecite u pećnici 20 minuta na 200 °C. Pospite lazanje mrvljenom mozzarellom i vratite u pećnicu još 5 minuta. Prije posluživanja lazanje dekorirajte ploškama svježe rajčice.
U bolonjez dodajte 100 ml crnog vina za još bolji okus.