Lazanje bolonjeze
sastojci
- 600 g svježih lazanja
- 400 g mljevene junetine
- 150 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 60 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 400 ml passate rajčice
- 5 listića bosiljka
- 100 ml maslinova ulja
- sol
Umak bešamel
- 60 g maslaca
- 60 g glatkog brašna
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 300 g naribanog sira (edamer)
Način pripreme
Na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk 15 minuta, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko pržite, samo da zabijeli.
Potom dodajte povrće naribano na sitni ribež, pirjajte još 10 minuta pa dodajte meso i dalje miješajte pjenjačom da spriječite stvaranje grudica mesa. Posolite i pirjajte, uz miješanje, još 10 minuta.
Potom dodajte passatu i sitno nasjeckani bosiljak pa prokuhajte desetak minuta da ispari tekućina. Kušajte da provjerite slanost.
Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte brašno, miješajte nekoliko minuta pa postupno dodajte mlijeko da postignete željenu gustoću, prokuhajte i posolite.
U maslacem namazanu posudu stavite red lazanja, po njima stavite bolonjeze, zatim bešamel pa pospite naribanim sirom. Ovaj postupak ponovite dva puta, a završite bešamelom i naribanim sirom.
Pecite na 200 °C (220 °C) 25 minuta. Režite lazanje na kocke i dok su još tople, na njih stavite listić bosiljka da pusti svoju aromu.
Umjesto sira edamera možete koristiti mozzarellu.