Kremasta palenta s piletinom i umakom od sira

sastojci

Za palentu:

  • 200 g kukuruzne palente (instant)
  • 800 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 50 g sira parmezana naribanog
  • 1 prstohvat soli

Za piletinu i umak:

  • 4 pileća zabatka, bez kosti
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g naribanog sira (gauda ili cheddar)
  • 1 žličica dimljene paprike
  • sol i papar, po želji
  • svježe začinsko bilje (npr. timijan ili bosiljak), za dekoraciju

Način pripreme

01

Priprema palente: U loncu zakuhajte vodu s prstohvatom soli. Postupno dodajite palentu i pritom neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte na laganoj vatri 5 - 7 minuta, dok palenta ne postane gusta. Zatim umiješajte maslac, mlijeko i naribani parmezan. Miješajte da se svi sastojci sjedine pa maknite s vatre i ostavite sa strane poklopljeno kako bi palenta ostala topla.

02

Priprema piletine: Pileće zabatke posolite, popaprite i pospite dimljenom paprikom. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa pržite piletinu 4 - 5 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatno smeđu boju. Potom je izvadite na tanjur i ostavite sa strane.

03

Priprema umaka: U istoj tavi na preostalom ulju kratko pržite nasitno nasjeckani češnjak, oko 30 sekundi, pa mu dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da lagano provri. Umiješajte naribani sir i miješajte dok se ne rastopi, stvarajući kremasti umak. Ako bude potrebno, dodajte soli i papra.

04

Posluživanje jela: Na tanjur stavite toplu palentu, preko nje položite pileći zabatak i prelijte umakom od sira.

05

Dekoracija: Ukrasite svježim začinskim biljem poput timijana ili bosiljka.

Poslužite uz ovo jelo zelenu salatu ili sezonsko povrće, za potpuni obrok. 

podijeli