Kremasta palenta s piletinom i umakom od sira
sastojci
Za palentu:
- 200 g kukuruzne palente (instant)
- 800 ml vode
- 100 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 50 g sira parmezana naribanog
- 1 prstohvat soli
Za piletinu i umak:
- 4 pileća zabatka, bez kosti
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g naribanog sira (gauda ili cheddar)
- 1 žličica dimljene paprike
- sol i papar, po želji
- svježe začinsko bilje (npr. timijan ili bosiljak), za dekoraciju
Način pripreme
Priprema palente: U loncu zakuhajte vodu s prstohvatom soli. Postupno dodajite palentu i pritom neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte na laganoj vatri 5 - 7 minuta, dok palenta ne postane gusta. Zatim umiješajte maslac, mlijeko i naribani parmezan. Miješajte da se svi sastojci sjedine pa maknite s vatre i ostavite sa strane poklopljeno kako bi palenta ostala topla.
Priprema piletine: Pileće zabatke posolite, popaprite i pospite dimljenom paprikom. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa pržite piletinu 4 - 5 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatno smeđu boju. Potom je izvadite na tanjur i ostavite sa strane.
Priprema umaka: U istoj tavi na preostalom ulju kratko pržite nasitno nasjeckani češnjak, oko 30 sekundi, pa mu dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da lagano provri. Umiješajte naribani sir i miješajte dok se ne rastopi, stvarajući kremasti umak. Ako bude potrebno, dodajte soli i papra.
Posluživanje jela: Na tanjur stavite toplu palentu, preko nje položite pileći zabatak i prelijte umakom od sira.
Dekoracija: Ukrasite svježim začinskim biljem poput timijana ili bosiljka.
Poslužite uz ovo jelo zelenu salatu ili sezonsko povrće, za potpuni obrok.