
Juneća jetrica a la Stroganov na heljdinoj kaši
sastojci
- 800 g junećih jetra
- 100 g oštrog brašna
- 80 g svinjske masti
- 80 g kiselih krastavaca
- 2 kom mladog luka
- 80 g šampinjona
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 ml kiselog vrhnja
- 80 ml bijelog vina
- 1 žličica senfa
- 280 g heljdine kaše
- 80 g maslaca
- 1 vezica kopra
- sol
- papar
Način pripreme
Junećim jetrima ogulite opnu i uklonite žile. Jetra narežite na komade dužine 5 cm i debljine 1 cm, uvaljajte u brašno i prepržite sa svih strana na svinjskoj masti u prethodno zagrijanoj tavi.
Kad se jetra isprže sa svih strana, dodajte šampinjone narezane na listiće, bijeli dio mladog luka nasjeckan na kolutiće i sve skupa pržite 1 minutu.
Dodajte bijelo vino, pa neka kuha dok ne reducira (dok ne ispari kiselost), dodajte slatko vrhnje, narezane kisele krastavce i senf pa prokuhajte, maknite s vatre i na kraju umiješajte kiselo vrhnje.
Heljdinu kašu skuhajte u slanoj vodi, a prije posluživanja začinite je maslacem.
Juneća jetrica a la Stroganov poslužite uz heljdinu kašu obogaćenu koprom i narezanim zelenim dijelom mladog luka.
Proizvodi iz recepta
