Juneća jetrica a la Stroganov na heljdinoj kaši

sastojci

  • 800 g junećih jetra
  • 100 g oštrog brašna
  • 80 g svinjske masti
  • 80 g kiselih krastavaca
  • 2 kom mladog luka
  • 80 g šampinjona
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 80 ml bijelog vina
  • 1 žličica senfa
  • 280 g heljdine kaše
  • 80 g maslaca
  • 1 vezica kopra
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Junećim jetrima ogulite opnu i uklonite žile. Jetra narežite na komade dužine 5 cm i debljine 1 cm, uvaljajte u brašno i prepržite sa svih strana na svinjskoj masti u prethodno zagrijanoj tavi.

02

Kad se jetra isprže sa svih strana, dodajte šampinjone narezane na listiće, bijeli dio mladog luka nasjeckan na kolutiće i sve skupa pržite 1 minutu.

03

Dodajte bijelo vino, pa neka kuha dok ne reducira (dok ne ispari kiselost), dodajte slatko vrhnje, narezane kisele krastavce i senf pa prokuhajte, maknite s vatre i na kraju umiješajte kiselo vrhnje.

04

Heljdinu kašu skuhajte u slanoj vodi, a prije posluživanja začinite je maslacem.

05

Juneća jetrica a la Stroganov poslužite uz heljdinu kašu obogaćenu koprom i narezanim zelenim dijelom mladog luka.

podijeli