Ječmeni rižoto ili orzotto
sastojci
- 200 g ječma
- 100 g luka
- 700 ml vode
- 1 kocka za juhu
- 1 češanj češnjaka
- 25 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 200 g graška iz limenke
- 100 g poriluka
- sol
- papar
Način pripreme
U tavu stavite maslac i ulje, pa ih dobro zagrijte. Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite ga do lijepe zlatnožute boje.
Smanjite vatru pa dodajte protisnuti češnjak, poriluk narezan na manje komadiće i ječam. Kratko popržite i dobro izmiješajte.
Dodajte kocku, ¼ količine vode, malo soli i papra, poklopite i na laganoj vatri kuhajte nekoliko minuta ili dok voda ne ispari.
Postupak podlijevanja ponavljajte dok ne potrošite svu vodu i dok ječam ne omekša.
Kad ječam omekša, dodajte ocijeđeni i isprani grašak, promiješajte, maknite s vatre i pustite da odstoji 2 do 3 minute. Poslužite toplo.