sastojci
- 800 g otkoštene janjetine (vrat i plećka)
- 2 glavice crvenog luka
- 1 veća mrkva
- 0.25 korijena celera
- 4 češnja češnjaka
- 400 g graška (zamrznutog)
- 300 ml passata rajčice
- 100 ml maslinovog ulja
- 150 g palente
- 50 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- 80 g gorgonzole
- sol, papar
- svježeg ružmarina
Način pripreme
Palentu je najbolje skuhati dan prije kako biste ju mogli lijepo rezati i prepeći na maslinovu ulju. Kuhajte ju tako da stavite u lonac 300 ml vode i 100 ml mlijeka, malo soli, maslac, 2 žlice sitno nasjeckanih iglica ružmarina pa dodajte palentu miješajući mutilicom.
Palentu kuhajte 3 do 4 minute te ju izlijte u malo nauljenu zdjelu takve veličine da poslije možete rezati kriške kao za tortu. Kad je palenta mlaka, žlicom natrgajte komade gorgonzole i ugurajte ravnomjerno u palentu.
Palentu stavite u hladnjak da se ohladi, drugi dan izvadite iz zdjele, narežite na kriške te zapržite kriške na ugrijanoj teflonskoj tavi na malo maslinova ulja (2 žlice).
Otkošteno meso janjetine narežite na kocke, zapržite na preostalom maslinovu ulju, izvadite iz lonca. U isti lonac na preostalo ulje dodajte sitno sjeckani crveni luk. Kad ste ga zapržili do zlatnosmeđe boje, vratite meso te uz podlijevanje toplom vodom pirjajte 30-ak minuta.
Nakon toga dodajte passatu, malo popaprite te kuhajte još 15-ak minuta. Dodajte korijen celera i mrkvu narezane na kockice te sitno sjeckani češnjak. Kuhajte još 20 minuta, posolite i začinite po želji te na samom kraju dodajte grašak koji ste posebno skuhali i nakon kuhanja dobro ohladili. Poslužite uz palentu.
Smrznuti grašak kuhajte zasebno u posoljenoj vodi i ohladite kako bi ostao lijepe zelene boje. Kuhanjem u jelu može posmeđiti.