Janjeći gulaš s brusnicama
sastojci
- 1.5 kg janjetine s kostima (od vrata, rebara ili plećke)
- 1 kg luka
- 2 žličice mljevene paprike
- 1 žličica sjemenki gorušice
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 0.5 žličice sjemenki piskavice
- 2 lista lovora
- šaka suhih brusnica
- 3 češnja češnjaka
- 100 ml pirea od rajčice
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Način pripreme
Janjetinu narežite na komade i pržite u velikoj posudi, na malo masnoće i na jakoj vatri. Nemojte odjednom pržiti sve meso, bolje će se zapeći ako stavite manju količinu. Meso stavite sa strane, a u posudu na preostalu masnoću dodajte narezani luk.
Pržite luk dok malo ne povene i postane staklast. Vratite meso u posudu s lukom, dodajte narezani češnjak, lovorov list, brusnice, mljevenu papriku, sol i svježe mljeveni papar. U mužaru usitnite sjemenke gorušice, korijandra i piskavice pa dodajte mesu i sve dobro promiješajte.
Nakon 15 minuta dodajte pire od rajčica, smanjite vatru i na laganoj vatri kuhajte gulaš uz povremeno dodavanje vode još oko 2 – 2,5 sata, odnosno dok meso potpuno ne omekša.
Uz gulaš od janjetine možete poslužiti domaće njoke ili kuhani krumpir.