Copyright (c) 2022 SnapFocus/Shutterstock. No use without permission.

Gruzijska piletina kuhana u mlijeku

sastojci

  • 1 kg pilećih bataka i zabataka
  • 30 ml suncokretova ulja
  • 30 g maslaca
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 2 žlice nasjeckanih listića peršina
  • 1 žlica nasjeckanog kopra

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

02

Komade piletine posolite, popaprite i prelijte sa 2 žlice ulja pa promiješajte.

03

U zagrijanu tavu dodajte 1 žlicu ulja, čim se zagrije, stavite komade piletine i pržite s obje strane po 7 - 8 minuta. Stavite zapečenu piletinu u vatrostalnu posudu i pecite 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj pećnici. Potom smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 10 minuta. Za to vrijeme očistite i nasjeckajte češnjak i dodatno ga usitnite kako bi dobio kremastu teksturu (možete to raditi u mužaru).

04

U tavu u kojoj se pržila piletina dodajte maslac i usitnjeni češnjak, kratko pržite samo da zamiriše pa dodajte mlijeko i sve skupa kuhajte, uz stalno miješanje, oko 2 minute. Sada piletinu izvadite iz pećnice, prelijte je pripremljenim umakom od mlijeka i češnjaka, vratite sve u pećnicu i pecite još 5 - 10 minuta.

05

Izvadite piletinu u umaku od mlijeka iz pećnice, pospite nasjeckanim peršinovim listićima i koprom pa poslužite.

podijeli