Gruzijska piletina kuhana u mlijeku
sastojci
- 1 kg pilećih bataka i zabataka
- 30 ml suncokretova ulja
- 30 g maslaca
- 5 češnjeva češnjaka
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 2 žlice nasjeckanih listića peršina
- 1 žlica nasjeckanog kopra
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Komade piletine posolite, popaprite i prelijte sa 2 žlice ulja pa promiješajte.
U zagrijanu tavu dodajte 1 žlicu ulja, čim se zagrije, stavite komade piletine i pržite s obje strane po 7 - 8 minuta. Stavite zapečenu piletinu u vatrostalnu posudu i pecite 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj pećnici. Potom smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 10 minuta. Za to vrijeme očistite i nasjeckajte češnjak i dodatno ga usitnite kako bi dobio kremastu teksturu (možete to raditi u mužaru).
U tavu u kojoj se pržila piletina dodajte maslac i usitnjeni češnjak, kratko pržite samo da zamiriše pa dodajte mlijeko i sve skupa kuhajte, uz stalno miješanje, oko 2 minute. Sada piletinu izvadite iz pećnice, prelijte je pripremljenim umakom od mlijeka i češnjaka, vratite sve u pećnicu i pecite još 5 - 10 minuta.
Izvadite piletinu u umaku od mlijeka iz pećnice, pospite nasjeckanim peršinovim listićima i koprom pa poslužite.