
Grilana vratina s pečenim krumpirom i lukom
sastojci
- 1 kg svinjske vratine bez kosti
- 30 g svinjske masti
- 600 g krumpira
- 250 ml ulja za pečenje
- 300 g ljubičastog luka
- 300 g žutog luka
- 2-3 režnja češnjaka
- sol
- 40 ml maslinovog ulja
- 10 ml vinskog octa
- 60 g ledenog maslaca
- 200 ml crnog vina
- 1 vezica vlasca
Način pripreme
Meso narežite, posolite s obje strane, ostavite 15 minuta da se prožme. Krumpir dobro operite i narežite. Zagrijte ulje u manjoj posudi pa u mlako dodajte krumpir, blanširajte desetak minuta, a zatim pojačajte vatru pa ispecite do kraja.
Narežite luk i češnjak na ploške, zagrijte wok, dodajte luk i maslinovo ulje, karamelizirajte, na kraju posolite, dodajte ocat i odmah maknite s vatre. Meso pecite u gril tavi uz dodatak svinjske masti, odložite sa strane. Karamel u tavi deglazirajte crnim vinom, pustite da reducira na trećinu, maknite s vatre, umiješajte listiće ledenog maslaca.
U tanjure stavite najprije žlicu umaka, zatim dodajte krumpir, luk i meso, prelijte s još malo umaka, pospite sjeckanim vlascem i poslužite.
Vinski ocat možete zamijeniti nešto slabijim jabučnim octom ako želite izbjeći izraženi kiselkasti miris.
Proizvodi iz recepta
