Goveđe pečenje s gremolatom i aromatičnom bundevom
sastojci
- 2.5 kg govedine (s rebrima, francuska obrada)
- 2 žličice morske soli
- svježe mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
- 2-3 luka
- 1 grančica ružmarina
- 3-4 grančice timijana
- komadić đumbira
- 300 ml crnog vina
Gremolata:
- vezica peršinovog lista
- 2 češnja češnjaka
- naribana korica 2 neprskana limuna
- 2 žlice maslinova ulja
Prilog:
- 1 kg bundeve
- 2 cijele glavice češnjaka
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 220 °C. Luk očistite i narežite na veće komade. Češnjak samo prerežite popola. U veliku zagrijanu posudu dodajte ulje, govedinu natrljajte solju pa meso zapecite sa svih strana, dok ne dobije lijepu boju.
U posudu dodajte krupno narezani luk, na njega položite meso, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte očišćeni i sitnije narezani đumbir, češnjak (cijele glavice prerezane popola) i začinske trave pa vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još sat i pol.
Povremeno provjerite meso i po potrebi dodajte malo vode. Izvadite posudu s mesom, dodajte bundevu narezanu na kocke, posolite je i vratite sve u pećnicu na još 30 minuta.
Pripremite gremolatu: u zdjeli pomiješajte sitno nasjeckani peršinov list, naribanu limunovu koricu i sitno nasjeckani češnjak, dodajte 2 - 3 žlice maslinovog ulja.
Pečeno meso izvadite na tanjur za serviranje pa na meso obilno nanesite gremolatu i poslužite s pečenim bundevama. Uz ovo jelo odlično paše i jorkširski puding.
Umjesto bundeve možete upotrijebiti batat ili krumpir.