Goveđe pečenje s gremolatom i aromatičnom bundevom

sastojci

  • 2.5 kg govedine (s rebrima, francuska obrada)
  • 2 žličice morske soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje
  • 2-3 luka
  • 1 grančica ružmarina
  • 3-4 grančice timijana
  • komadić đumbira
  • 300 ml crnog vina

Gremolata:

  • vezica peršinovog lista
  • 2 češnja češnjaka
  • naribana korica 2 neprskana limuna
  • 2 žlice maslinova ulja

Prilog:

  • 1 kg bundeve
  • 2 cijele glavice češnjaka

Način pripreme

01

Pećnicu zagrijte na 220 °C. Luk očistite i narežite na veće komade. Češnjak samo prerežite popola. U veliku zagrijanu posudu dodajte ulje, govedinu natrljajte solju pa meso zapecite sa svih strana, dok ne dobije lijepu boju.

02

U posudu dodajte krupno narezani luk, na njega položite meso, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte očišćeni i sitnije narezani đumbir, češnjak (cijele glavice prerezane popola) i začinske trave pa vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još sat i pol.

03

Povremeno provjerite meso i po potrebi dodajte malo vode. Izvadite posudu s mesom, dodajte bundevu narezanu na kocke, posolite je i vratite sve u pećnicu na još 30 minuta.

04

Pripremite gremolatu: u zdjeli pomiješajte sitno nasjeckani peršinov list, naribanu limunovu koricu i sitno nasjeckani češnjak, dodajte 2 - 3 žlice maslinovog ulja.

05

Pečeno meso izvadite na tanjur za serviranje pa na meso obilno nanesite gremolatu i poslužite s pečenim bundevama. Uz ovo jelo odlično paše i jorkširski puding.

Umjesto bundeve možete upotrijebiti batat ili krumpir.

podijeli

Proizvodi iz recepta