Crni rižoto od sipe s kozicama

Ukupno trajanje
45
Min
min

sastojci

  • 320 g DESPAR riže arborio
  • 300 g sipe
  • 300 g crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 60-80 g maslaca
  • 50 g parmezana
  • 1 vrećica sipinog crnila
  • 1.2-1.5 l ribljeg temeljca
  • sol
  • 300 g repova tiger kozica
  • 4-5 listića svježeg bosiljka

Način pripreme

01

Očistite sipu, pazite da se vrećica s crnilom ne probuši. Tim crnilom zacrnite rižoto uz dodatak kupljenog crnila. Sipu narežite na sitne kockice.

02

Crveni luk sitno nasjeckajte i zapržite 10 minuta na maslinovom ulju do zlatnožute boje, dodajte sjeckani češnjak i kratko (1 minutu) zapržite samo da zabijeli, odvojite dvije žlice na stranu, a na ostatak dodajte narezanu sipu i uz miješanje i podlijevanje temeljcem kuhajte dok sipa ne omekša.

03

Na odvojene dvije žlice luka dodajte crnilo iz sipe i kupljeno, nastavite pirjati i gnječiti da istisnete crnilo, podlijte sa 100 ml temeljca, kuhajte 5-10 minuta.

04

Štapnim mikserom izmiksajte da dobijete ujednačenu smjesu. Kad sipa omekša posolite, dodajte crnilo i prokuhajte 1-2 minute.

05

Na maslinovom ulju glazirajte rižu (glaziranje je zagrijavanje riže dok ne postane prozirna), tad podlijte bijelim vinom, posolite, reducirajte da ispari kiselina, uz postupno podlijevanje vrućim temeljcem i uz stalno miješanje kuhajte 12 minuta.

06

Dodajte sipu i nastavite kuhati uz miješanje i podlijevanje temeljcem još 6 minuta. Ugasite vatru, dodajte ribani parmezan, miješajte, umiješajte ledeni maslac narezan na što tanje ploške, na kraju pikantirajte maslinovim uljem u tankom mlazu.

07

U međuvremenu na grill tavi, na malo maslinovog ulja ispecite repove kozica, posolite.

08

Na tanjure stavite crni rižoto, na vrh dodajte tri kozice i dekorirajte listićima svježeg bosiljka.

podijeli