Crni rižoto od sipe s kozicama
PT45M Min
sastojci
- 320 g DESPAR riže arborio
- 300 g sipe
- 300 g crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 ml bijelog vina
- 60-80 g maslaca
- 50 g parmezana
- 1 vrećica sipinog crnila
- 1.2-1.5 l ribljeg temeljca
- sol
- 300 g repova tiger kozica
- 4-5 listića svježeg bosiljka
Način pripreme
Očistite sipu, pazite da se vrećica s crnilom ne probuši. Tim crnilom zacrnite rižoto uz dodatak kupljenog crnila. Sipu narežite na sitne kockice.
Crveni luk sitno nasjeckajte i zapržite 10 minuta na maslinovom ulju do zlatnožute boje, dodajte sjeckani češnjak i kratko (1 minutu) zapržite samo da zabijeli, odvojite dvije žlice na stranu, a na ostatak dodajte narezanu sipu i uz miješanje i podlijevanje temeljcem kuhajte dok sipa ne omekša.
Na odvojene dvije žlice luka dodajte crnilo iz sipe i kupljeno, nastavite pirjati i gnječiti da istisnete crnilo, podlijte sa 100 ml temeljca, kuhajte 5-10 minuta.
Štapnim mikserom izmiksajte da dobijete ujednačenu smjesu. Kad sipa omekša posolite, dodajte crnilo i prokuhajte 1-2 minute.
Na maslinovom ulju glazirajte rižu (glaziranje je zagrijavanje riže dok ne postane prozirna), tad podlijte bijelim vinom, posolite, reducirajte da ispari kiselina, uz postupno podlijevanje vrućim temeljcem i uz stalno miješanje kuhajte 12 minuta.
Dodajte sipu i nastavite kuhati uz miješanje i podlijevanje temeljcem još 6 minuta. Ugasite vatru, dodajte ribani parmezan, miješajte, umiješajte ledeni maslac narezan na što tanje ploške, na kraju pikantirajte maslinovim uljem u tankom mlazu.
U međuvremenu na grill tavi, na malo maslinovog ulja ispecite repove kozica, posolite.
Na tanjure stavite crni rižoto, na vrh dodajte tri kozice i dekorirajte listićima svježeg bosiljka.