Atascaburras - španjolsko jelo od bakalara i krumpira
sastojci
- 400 g sušenog bakalara, namakanog preko noći
- 600 g krumpira
- 4 jaja
- 50 ml maslinova ulja
- 50 g oraha (polovice jezgre)
- 2 češnja češnjaka
- sol po ukusu
- svježi peršin, za ukrašavanje
Način pripreme
Namočeni bakalar isperite i stavite ga kuhati u lonac s hladnom vodom. Kuhajte ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša, 10 - 15 minuta. Kad izvadite bakalar iz vode, vodu sačuvajte, a bakalar očistite od kože i kostiju, a zatim usitnite na manje komade.
Ogulite krumpir i narežite ga na komade. Kuhajte ga u vodi u kojoj se kuhao bakalar dok ne omekša, 15 - 20 minuta. Zatim ocijedite krumpir i sačuvajte malo vode u kojoj se kuhao. Zgnječite kuhani krumpir u pire.
U međuvremenu skuhajte jaja na tvrdo, što traje 8 - 10 minuta. Ogulite ih i narežite na četvrtine.
U zdjeli pomiješajte pire-krumpir i usitnjeni bakalar. Dodajte maslinovo ulje i protisnuti češnjak pa dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Ako bude potrebno, dodajte malo vode u kojoj su se kuhali krumpir i bakalar kako bi smjesa bila mekša.
Prebacite smjesu na tanjur ili zdjelu za posluživanje. Ukrasite četvrtinama kuhanih jaja, polovicama jezgre oraha i nasjeckanim svježim peršinom. Ako želite, možete dodati još nekoliko kapi maslinova ulja.