Aromatični lungić i ragu od povrća
sastojci
- 650 g svinjskog filea, lungića
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- 0.5 žličice mljevenog kumina
- 0.5 žličice mljevenog kardamoma
- 50 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 400 g batata
- 300 g patlidžana
- 200 g mrkve
- 200 g tikvica
- 150 ml vode
- 2 žlice nasjeckanog lišća peršina
- 60 ml maslinova ulja
- 20 g maslaca
Način pripreme
Lungić očistite od žilica, pospite s pola žličice soli, paprom, cimetom, kuminom i kardamomom pa sve dobro utrljajte u meso i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Za to vrijeme očistite povrće, luk i češnjak nasjeckajte, a batat, patlidžan, mrkvu i tikvicu narežite na sitnije ploške ili kockice.
U tavi zagrijte 40 ml maslinova ulja, dodajte lungić i zapecite ga sa svih strana, tako da izvana dobije lijepu smeđu boju.
Izvadite lungić iz tave i stavite u manji lim za pečenje, premažite maslacem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite meso 15 minuta na 180 °C. Potom pečeni lungić izvadite iz pećnice i pokrijte aluminijskom folijom te ostavite da odmori 7 - 8 minuta prije rezanja.
Za to vrijeme pripremite povrtni ragu. U istu tavu u kojoj se pekao lungić ulijte još 20 ml maslinova ulja, a čim se zagrije, dodajte luk i pržite ga 5 minuta. Nakon toga dodajte češnjak, batat, patlidžane i mrkvu pa sotirajte dok povrće malo ne omekša. Zatim dodajte tikvice i vodu pa pirjajte 10 - 15 minuta. Na kraju posolite povrće s preostalom soli, pospite nasjeckanim peršinovim listićima pa maknite s vatre i poslužite s narezanim lungićem.