Aromatični lungić i ragu od povrća

sastojci

  • 650 g svinjskog filea, lungića
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice mljevenog papra
  • 0.5 žličice mljevenog cimeta
  • 0.5 žličice mljevenog kumina
  • 0.5 žličice mljevenog kardamoma
  • 50 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 g batata
  • 300 g patlidžana
  • 200 g mrkve
  • 200 g tikvica
  • 150 ml vode
  • 2 žlice nasjeckanog lišća peršina
  • 60 ml maslinova ulja
  • 20 g maslaca

Način pripreme

01

Lungić očistite od žilica, pospite s pola žličice soli, paprom, cimetom, kuminom i kardamomom pa sve dobro utrljajte u meso i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta.

02

Za to vrijeme očistite povrće, luk i češnjak nasjeckajte, a batat, patlidžan, mrkvu i tikvicu narežite na sitnije ploške ili kockice.

03

U tavi zagrijte 40 ml maslinova ulja, dodajte lungić i zapecite ga sa svih strana, tako da izvana dobije lijepu smeđu boju.

04

Izvadite lungić iz tave i stavite u manji lim za pečenje, premažite maslacem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite meso 15 minuta na 180 °C. Potom pečeni lungić izvadite iz pećnice i pokrijte aluminijskom folijom te ostavite da odmori 7 - 8 minuta prije rezanja.

05

Za to vrijeme pripremite povrtni ragu. U istu tavu u kojoj se pekao lungić ulijte još 20 ml maslinova ulja, a čim se zagrije, dodajte luk i pržite ga 5 minuta. Nakon toga dodajte češnjak, batat, patlidžane i mrkvu pa sotirajte dok povrće malo ne omekša. Zatim dodajte tikvice i vodu pa pirjajte 10 - 15 minuta. Na kraju posolite povrće s preostalom soli, pospite nasjeckanim peršinovim listićima pa maknite s vatre i poslužite s narezanim lungićem.

podijeli