sastojci
- 100 g poprženih listića badema
- 150 ml vrhnja od kokosa ili zobi
- 50 g kokosova maslaca (ili ulja)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žumanjka
- 500 g sira ricotta
- 4 žlice meda
- naribana korica 1 limuna
- naribana korica 1 naranče
- 50 g čvrstog jogurta
- 10-ak sušenih marelica
- 50 g suhih brusnica
Način pripreme
U manju posudu ulijte vrhnje, otopljeni kokosov maslac i ekstrakt vanilije. Kratko stavite na vatru i neprestano miješajte da se sastojci malo zagriju i dobro povežu.
Maknite s vatre i umiješajte žumanjke. Stavite na laganu vatru i neprestano miješajući kuhajte oko 2 minute. Pazite da ne zakipi kako bi se žumanjci lagano skuhali, a smjesa dobila teksturu senfa.
Maknite s vatre i izlijte u veću posudu. Dodajte ricottu, med i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Zatim dodajte naribane korice naranče i limuna, jogurt i ponovo dobro izmiješajte.
Dodajte 2/3 poprženih badema, grubo narezane marelice, suhe brusnice i lagano, ali temeljito izmiješajte. Uzmite 2 sterilne gaze veličine oko 50 x 50 cm, namočite ih i dobro ocijedite.
Dvije zdjelice ili čaše s unutarnje strane obložite namočenim gazama tako da rubovi gaze vire van. U njih rasporedite pripremljenu smjesu, poravnajte je i prekrijte gazom te je lagano pritisnite.
Kalupe držite u hladnjaku od 4 do 8 sati ili cijelu noć kako bi se sir slegnuo. Okrenite kalupe, ocijedite višak tekućine, izvadite iz gaze, obložite desert ostatkom poprženih badema i poslužite.