
sastojci
Tamni biskvit
- 3 jaja
- 60 g šećera
- 60 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice mlijeka
- 60 g maslaca
- 60 g mljevenih badema
Svijetli biskvit
- 2 jaja
- 30 g šećera
- 25 g glatkog brašna
- 10 g škrobnog brašna
- 0.5 praška za pecivo
- 2 žlice narančinog soka
Krema
- 500 ml mlijeka
- 40 g škrobnog brašna
- 2 bourbon vanilin šećera
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- 200 ml vrhnja za šlag
Preljev
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- svježe borovnice za ukrašavanje
Način pripreme
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa ih zajedno sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto umutite.
Dodajte otopljeni maslac, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakaom i bademima. Na kraju umutite snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte u smjesu.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 22 cm) koji ste prethodno prekrili masnim papirom.
Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Biskvit ostavite da se ohladi pa ga zatim prerežite da dobijete dvije biskvitne kore.
Za svijetli biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u čvrst snijeg. Žumanjke i šećer pjenasto umutite pa dodajte narančin sok, brašno pomiješano sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo.
Zatim lagano umiješajte bjelanjke istučene u snijeg.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 22 cm) koji ste prethodno obložili masnim papirom.
Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Škrobno brašno, šećer, bourbon vanilin šećer, žumanjke i malo mlijeka dobro izmiješajte.
Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i umiješajte pripremljenu smjesu.
Zagrijavajte i miješajte, a kad zavri, neka kuha nekoliko minuta pa dobivenu kremu maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag i umiješajte u ohlađenu kremu.
U kalup za tortu (premazan uljem da ga lakše izvadite) stavite tamni biskvit i preko njega nanesite oko pola kreme.
Položite svijetli biskvit i preko njega kremu. Zatim drugi tamni biskvit i premažite ostatkom kreme.
Kolač dobro ohladite u hladnjaku nekoliko sati prije nego skinete kalup.
Prije posluživanja zagrijte slatko vrhnje do vrenja i njime prelijte nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješajte da se čokolada otopi, a kad postane mlaka, prelijte je preko torte. Ukrasite svježim borovnicama i poslužite.
Kremu možete pripremiti i s pudingom od bourbon vanilije u koji ste umiješali šlag ili maslac.
Proizvodi iz recepta
