sastojci
Biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 bourbon vanilin šećer
- 250 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- Maslac, krušne mrvice za kalup
Krema:
- 6 žumanjaka
- 200 g šećera
- 300 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 500 ml vrhnja za šlag
- 5 listića želatine
- 150 g krem sira
- 150 g mix smrznutog bobičastog voća
- 30 g šećera
Izvana:
- 50 g šećera u prahu
- 80 g svježih malina
- 80 g svježih borovnica
- 80 g svježih ribizla
- listići svježe mente
Način pripreme
Za biskvit, pjenasto miksajte jaja i sve šećere, dodajte ulje, nastavite miksati, naizmjence dodajte brašno, prstohvat soli i mlijeko. Kalup za tortu premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte tijesto. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 35-40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite tijesto čačkalicom.
Pustite da se malo ohladi, izvadite iz kalupa i ostavite na rešetku i pustite da se hladi do kraja. Za kremu, prokuhajte smrznuto voće uz dodatak 30 g šećera, usitnite štapnim mikserom, ostavite da se hladi. Namočite listiće želatine u hladnu vodu. Žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko tucite na pari. Kad krema dosegne temperaturu od 82 °C, maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu, miješajte da se želatina otopi, a krema hladi. Mikserom pjenasto razradite sir i umiješajte u kremu.
Tucite vrhnje za šlag. U kremu umiješajte voće. Kad se krema ohladi na sobnu temperaturu lagano umiješajte šlag. Prerežite biskvit, premažite donju koru kremom, poklopite, lagano rukom potisnite, odložite u hladnjak da se krema stegne. Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu, dekorirajte svježim voćem i listićima mente.
Prije nego krenete tući vrhnje za šlag dobro ga ohladite u hladnjaku.