sastojci
Palačinke
- 2 jaja
- 150 g glatkog brašna
- 400 ml mlijeka
- 100 ml espresso kave
- 40 ml amaretta
- 100 ml mineralne vode
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prsthvat soli
Krema
- 750 g mascarpone sira
- 7 žumanjaka
- 7 bjelanjaka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
Čokoladni preljev
- 150 g tamne čokolade sa 70 % kakaa
- 150 ml vrhnja za šlag
- 10 ml amaretta
- 10 g instant kave
- 20 g listića badema
- 20 g čokoladnih dražeja
Način pripreme
Ispecite dvadesetak palačinki. Miksajte jaja, šećer, vanilin šećer, sol i pola količine mlijeka.
Skuhajte espresso kavu, ohladite i dodajte u smjesu. Nastavite miješati pa dodajte amaretto i brašno.
Dobivenu gustu smjesu razrijedite mlijekom i mineralnom vodom do željene gustoće. Neka tijesto odmori 10 – 15 minuta pa pecite palačinke. U međuvremenu, tucite na pari žumanjke, mlijeko, šećer i vanilin šećer dok se ne ugrije, ohladite na sobnu temperaturu i lagano umiješajte mascarpone. Vrhnje za šlag tucite srednje čvrsto, pomiješajte sa snijegom od bjelanjaka i rahlo umiješajte u kremu sa sirom.
Svaku palačinku premažite kremom i slažite kao tortu. Tortu odložite u hladnjak da se krema stegne.
Zagrijte vrhnje za šlag, umiješajte instant kavu, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre stalno miješajući da se čokolada rastopi.
Na kraju dodajte amaretto. Tortu prelijte čokoladom i ukrasite listićima badema i čokoladnim dražejama.
Vrhnje za šlag kod pripreme glazure ne smije zakipiti nego ga samo treba zagrijati kako bi se čokolada mogla brzo otopiti.