sastojci
- 200 g oštrog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 0.5 praška za pecivo
- naribana limunova korica
Nadjev:
- 600 g jagoda
- 100 g šećera
- 100 ml svježe iscijeđenoga soka naranče
Meringue:
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- sok 1 limuna
Za ukrašavanje:
- 100 ml vrhnja za šlag
- nekoliko kapi arome jagoda
Način pripreme
Od svih navedenih sastojaka umijesite tijesto, položite na prozirnu foliju, pokrijte drugim komadom prozirne folije i razvaljajte na debljinu 3 – 4 mm, 5 cm veće od kalupa. Maknite gornju foliju pa pomoću donje prebacite tijesto u maslacem namazan kalup.
Obložite stranice kalupa, maknite foliju i odrežite višak tijesta preko rubova. Tijesto izbodite vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, na to stavite suhi grah i pecite na 180 °C 15 minuta.
Jagode očistite i narežite na manje komade. Karamelizirajte šećer, zalijte sokom od naranče i miješajte da se karamel rastopi. Dodajte jagode i kuhajte 15 – 20 minuta, prođite nekoliko puta štapnim mikserom da usitnite voće, ali ne potpuno. Nakon 15 minuta pečenja maknite grah i aluminijsku foliju pa na tijesto rasporedite džem od jagoda.
Bjelanjke i prstohvat soli istucite u čvrst snijeg, zatim dodajte šećer i limunov sok i tucite dok se kristali šećera ne otope (8 – 10 minuta). Premažite tart snijegom, vratite u pećnicu i sušite na 90 °C oko 1,5 sat.
Istucite vrhnje za šlag uz dodatak nekoliko kapi arome jagoda. Prebacite u slastičarsku vrećicu na koju ste stavili zvjezdasti nastavak i dekorirajte tart kao na slici.