Tart s jagodama i meringueom

Ukupno trajanje
150
Min

sastojci

  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 0.5 praška za pecivo
  • naribana limunova korica

Nadjev:

  • 600 g jagoda
  • 100 g šećera
  • 100 ml svježe iscijeđenoga soka naranče

Meringue:

  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • sok 1 limuna

Za ukrašavanje:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • nekoliko kapi arome jagoda

Način pripreme

01

Od svih navedenih sastojaka umijesite tijesto, položite na prozirnu foliju, pokrijte drugim komadom prozirne folije i razvaljajte na debljinu 3 – 4 mm, 5 cm veće od kalupa. Maknite gornju foliju pa pomoću donje prebacite tijesto u maslacem namazan kalup.

02

Obložite stranice kalupa, maknite foliju i odrežite višak tijesta preko rubova. Tijesto izbodite vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, na to stavite suhi grah i pecite na 180 °C 15 minuta.

03

Jagode očistite i narežite na manje komade. Karamelizirajte šećer, zalijte sokom od naranče i miješajte da se karamel rastopi. Dodajte jagode i kuhajte 15 – 20 minuta, prođite nekoliko puta štapnim mikserom da usitnite voće, ali ne potpuno. Nakon 15 minuta pečenja maknite grah i aluminijsku foliju pa na tijesto rasporedite džem od jagoda.

04

Bjelanjke i prstohvat soli istucite u čvrst snijeg, zatim dodajte šećer i limunov sok i tucite dok se kristali šećera ne otope (8 – 10 minuta). Premažite tart snijegom, vratite u pećnicu i sušite na 90 °C oko 1,5 sat.

05

Istucite vrhnje za šlag uz dodatak nekoliko kapi arome jagoda. Prebacite u slastičarsku vrećicu na koju ste stavili zvjezdasti nastavak i dekorirajte tart kao na slici.

podijeli

Proizvodi iz recepta