sastojci
Za biskvit
- 5 jaja
- 90 g šećera
- 40 g oštrog brašna
- 25 g škrobnog brašna
- 25 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 4 žlice mlijeka
- 2 žlice ulja
- sol
Za nadjev
- 1 staklenka kompota od višanja
- 50 ml likera od višanja
- 600 ml biljnog vrhnja za šlag
- 80 g čokoladnih listića
- 10-ak svježih ili kandiranih višanja
Način pripreme
Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg, a zatim postupno dodajte šećer, žlicu po žlicu, dobro miješajući između dodavanja kako bi se šećer rastopio. Potom u smjesu na isti način, jedan po jedan, umiješajte žumanjke.
Brašno pomiješajte sa škrobnim brašnom, praškom za pecivo, kakaom i ¼ žličice soli pa umiješajte u pripremljenu smjesu. Na kraju dodajte mlijeko i ulje pa izmiješajte.
Dobivenu smjesu prebacite u kalup za torte (ø 26 cm) obložen lagano namašćenim papirom za pečenje, poravnajte je i pecite 45 - 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.
Ohlađeni biskvit razrežite na tri jednaka dijela. Svaki dio nakapajte jednom trećinom likera.
Višnje iz kompota dobro ocijedite, a vrhnje istucite u čvrsti šlag. Jednom petinom šlaga namažite donju koru i pospite s pola količine ocijeđenih višanja. Isto ponovite sa srednjom korom. Donju i srednju koru prije mazanja šlagom možete premazati i džemom od višanja. Poklopite gornjom korom pa cijelu tortu premažite ostatkom šlaga i ukrasite čokoladnim listićima i višnjama. Poslužite dobro rashlađenu.