Rustikalna pita s jabukama

sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 150 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 1 prstohvat soli

Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 100-150 g šećera (ovisno o slatkoći jabuka)
  • 1-2 g cimeta u prahu
  • 80 g maslaca
  • 200 g badema
  • 1 žumanjak

Način pripreme

01

U malo mlakog mlijeka namrvite svježi kvasac, dodajte žličicu šećera i brašna pa ostavite na toplom desetak minuta da se digne. Brašnu dodajte kvasac, preostali šećer, vanilin šećer, jaje, prstohvat soli, otopljeni maslac i mijesite tijesto polagano dodajući preostalo mlijeko. Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite na toplom da se diže.

02

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Jabuke očistite i narežite na ploške, sameljite pola količine badema. Na maslacu karamelizirajte jabuke uz dodatak šećera i cimeta. Maknite s vatre, umiješajte mljevene bademe pa pustite da se nadjev hladi.

03

Uzdignuto tijesto premijesite, podijelite na dva dijela, razvaljajte na debljinu 1 cm. Okrugli kalup namažite maslacem, stavite pola tijesta, rasporedite nadjev i poklopite drugom polovicom tijesta.

04

Pitu zarežite na osam mjesta ukrug 4 - 5 cm od ruba, zatim između zarežite samo gornje tijesto i koso na taj rez još tri puta da dobijete tri trakice tijesta koje lagano rotirajte poput vijka. Razmutite žumanjak sa 1-2 žlice mlijeka i premažite pitu.

05

Pecite oko 50 minuta na 160 °C. 10 minuta prije kraja pečenja pospite pitu polovicama badema (100 g).

Bademe prije posipanja lagano prepržite.

podijeli