sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 125 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 150 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 1 prstohvat soli
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 100-150 g šećera (ovisno o slatkoći jabuka)
- 1-2 g cimeta u prahu
- 80 g maslaca
- 200 g badema
- 1 žumanjak
Način pripreme
U malo mlakog mlijeka namrvite svježi kvasac, dodajte žličicu šećera i brašna pa ostavite na toplom desetak minuta da se digne. Brašnu dodajte kvasac, preostali šećer, vanilin šećer, jaje, prstohvat soli, otopljeni maslac i mijesite tijesto polagano dodajući preostalo mlijeko. Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite na toplom da se diže.
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Jabuke očistite i narežite na ploške, sameljite pola količine badema. Na maslacu karamelizirajte jabuke uz dodatak šećera i cimeta. Maknite s vatre, umiješajte mljevene bademe pa pustite da se nadjev hladi.
Uzdignuto tijesto premijesite, podijelite na dva dijela, razvaljajte na debljinu 1 cm. Okrugli kalup namažite maslacem, stavite pola tijesta, rasporedite nadjev i poklopite drugom polovicom tijesta.
Pitu zarežite na osam mjesta ukrug 4 - 5 cm od ruba, zatim između zarežite samo gornje tijesto i koso na taj rez još tri puta da dobijete tri trakice tijesta koje lagano rotirajte poput vijka. Razmutite žumanjak sa 1-2 žlice mlijeka i premažite pitu.
Pecite oko 50 minuta na 160 °C. 10 minuta prije kraja pečenja pospite pitu polovicama badema (100 g).
Bademe prije posipanja lagano prepržite.