sastojci
- 150 g oštrog brašna
- 150 g mljevenih badema (oguljenih)
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
Krema:
- 500 g mascarponea
- 100 g bijele čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera
- 30 g mljevenih badema
- 50 ml kokosova mlijeka
- 1 listić želatine
Rafaelo kuglice:
- 200 g bijele čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
- 60 g 60 g kokosa + 50 g za uvaljati
- 8 oljuštenih badema
Način pripreme
Od svih navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto.
Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 3 ‒ 4 mm.
Izrežite 5 cm veće od kalupa i prebacite pomoću folije u maslacem premazan kalup tako da tijestom obložite i stijenku kalupa; uklonite višak tijesta preko rubova.
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Tijesto izbodite vilicom, pokrijte ga aluminijskom folijom pa po njoj rasporedite suhi grah.
Pecite 20 minuta.
Maknite foliju te ostavite da se tijesto ohladi.
Namočite listić želatine u hladnu vodu.
Zagrijte kokosovo mlijeko, dodajte natrganu bijelu čokoladu, maknite s vatre i miješajte da se čokolada rastopi.
Dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte da se rastopi.
Mascarpone razradite sa šećerom, postupno dodajte čokoladu, zatim umiješajte mljevene bademe pa ostavite da se ohladi. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje i kremu izlijte na ohlađeno tijesto. Kolač stavite u hladnjak.
Za rafaelo kuglice zagrijte vrhnje do vrenja pa prelijte natrganu čokoladu.
Miješajte da se čokolada rastopi te umiješajte 60 g kokosa. Smjesu ostavite u hladnjaku 60 minuta.
Ohlađenu smjesu vadite žlicom, oblikujte 8 kuglica, u sredinu svake stavite oljušteni badem.
Kuglice uvaljajte u kokos, njima ukrasite cheesecake pa poslužite.