sastojci

Macaron:

  • 2 bjelanjka
  • 40 g bademovog brašna
  • 40 g brašna od pistacija
  • 120 g šećera u prahu
  • 50 g sitnog kristal šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 15-20 g bučinih sjemenki

Ganache:

  • 100 g čokolade sa 70 % kakaa
  • 100 ml slatkog vrhnja

Žele od malina:

  • 50 g malina
  • 15-20 g šećera
  • 2 listića želatine (3-4 g)
  • 50 ml crnog desertnog vina (polusuho)

Ganache od bijele čokolade:

  • 100 g bijele čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Karamel vanilija-naranča:

  • 20 g šećera
  • sok 1 naranče
  • 1 mahuna vanilije

Način pripreme

01

Za macarone, zajedno prosijte šećer u prahu, bademovo i brašno od pistacije. Miksajte bjelanjke i prstohvat soli i kad se smjesa počne pjeniti dodajte u tri navrata kristal šećer, nastavite miksati dok ne dobijete čvrst snijeg. U snijeg lagano umiješajte smjesu šećera i brašna. Premjestite u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom i špricajte krugove na masni papir. Na polovicu dodajte tri sjemenke buče i sušite 45 minuta u ugrijanoj pećnici na 130 °C.

02

Dok se macaroni hlade, zagrijte slatko vrhnje, dodajte natrganu tamnu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi, pustite da se hladi. Ohlađene macarone spojite ganacheom od tamne čokolade.

03

Napravite žele od malina. Namočite želatinu u ledenoj vodi. Karamelizirajte šećer, podlijte vinom, dodajte maline, prokuhajte, maknite s vatre, umiješajte želatinu, procijedite sve kroz gusto žičano cjedilo i izlijte u usku posudu obloženu prozirnom folijom (trebate dobiti sloj debljine oko 5 mm), pustite da se stegne. Kad se stisne izrežite 12 latica.

04

Za ganache od bijele čokolade zagrijte 100 ml vrhnja, dodajte natrganu bijelu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi (pazite da ne zakipi). Istucite 100 ml vrhnja u čvrsti šlag pa spojite s ohlađenom čokoladom.

05

Za karamel, iscijedite naranču i procijedite sok kroz gusto cjedilo. Šećer karamelizirajte, zalijte sokom od naranče, ubacite po dužini razrezanu mahunu vanilije, kuhajte da dobijete gusti sirup, izvadite mahunu. Na tanjur stavite žlicu ganachea od bijele čokolade, naslonite macaron, dodajte tri latice želea od malina, povucite crtu karamelom i poslužite.

Prije pečenja, macarone ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se posuše pa pecite prema uputama.

podijeli