sastojci
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera u prahu
- 1 žličica limunova soka
Krema:
- 6 žumanjaka
- 120 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 200 g jagoda
- 5 listića želatine
- 300 ml slatkog vrhnja
- vanilin šećer, prema želji
- 16 jagoda za ukras
Način pripreme
Bjelanjke odvojite od žumanjaka i uz dodatak soli istucite u čvrsti snijeg. U čvrsto tučeni snijeg dodajte šećer u prahu i limunov sok. Dobiveni snijeg pomoću dresir-vrećice špricajte na masni papir u obliku kruga promjera 6 - 7 cm (u sredini ostavite rupu veličine 1 cm). Stavite meringue na 1,5 - 2 sata u pećnicu prethodno zagrijanu na 90 °C.
Za kremu pjenasto na pari tucite žumanjke, šećer, mlijeko i vanilin šećer (temperatura neka bude 78 °C - 82 °C)
Dodajte prethodno namočene listove želatine i nastavite miješati još jednu minutu da se želatina otopi. Jagode usitnite pomoću štapnog miksera pa dobivenu pulpu umiješajte u kremu. Ohladite na sobnu temperaturu (20 °C) i dodajte tučeno slatko vrhnje.
Kremu prebacite u dresir-vrećicu i ostavite da se hladi 10 minuta u hladnjaku. Potom pomoću zvjezdastog nastavka kremu špricajte na meringue, a prije posluživanja ukrasite svježim jagodama.