sastojci
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 200 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 2-3 žlice hladne vode (30-45 ml)
Za nadjev:
- 400 g svježih jagoda, očišćenih i narezanih
- 400 g svježe rabarbare, narezane na komadiće
- 150 g šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba (oko 16 g)
- 1 žličica ekstrakta vanilije (5 ml)
Za premazivanje:
- 1 jaja, lagano umućena
- 1 žlica mlijeka (15 ml)
- 1-2 žlice krupnog šećera, za posipanje (15-30 g)
Način pripreme
Pripremite tijesto. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i šećer. Dodajte hladni maslac pa prstima ili rezačem za tijesto utrljavajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krupne mrvice. Nakon toga dodajte jaje i hladnu vodu (po potrebi, žlicu po žlicu) te brzo zamijesite tijesto dok se ne sjedini. Nemojte previše mijesiti. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Pripremite nadjev. U velikoj zdjeli pomiješajte jagode, rabarbaru, šećer, kukuruzni škrob i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji dok pripremate tijesto.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela. Jedan dio, za dno pite, neka bude malo veći. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte veći dio tijesta na veličinu koja će pokriti dno i stranice pekača za pite (promjera oko 23 cm). Prebacite razvaljano tijesto u pekač, pritiskujući ga u kutove i preko stranica.
Sastavite pitu i ukrasite je trakama u obliku rešetke. Preko tijesta u kalupu izlijte pripremljeni nadjev. Razvaljajte preostali dio tijesta i izrežite ga na trake debljine otprilike 1 cm. Položite trake tijesta preko nadjeva, ostavljajući prostor između svake trake. Zatim ukrasite pitu izrađujući rešetku od traka, stavljajući svaku drugu traku preko pite, a ostale trake preko njih u suprotnom smjeru. Rubove pite možete ukrasiti po svom ukusu. Pomiješajte razmućeno jaje s mlijekom i premažite gornji dio tijesta pa sve pospite krupnim šećerom.
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 45 - 50 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju, a nadjev postane lagano mjehuričast. Ako primijetite da rubovi pite prebrzo tamne, pokrijte ih aluminijskom folijom. Kad je izvadite iz pećnice, ostavite pitu da se ohladi na sobnu temperaturu prije rezanja, kako bi se nadjev stabilizirao.