Ljetna pita od breskve i borovnica

Ukupno trajanje
90
Min
min

sastojci

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 50 g šećera
  • 0.25 čajne žličice soli
  • 60 ml hladne vode

Za nadjev:

  • 500 g breskvi, oguljenih i narezanih na kriške
  • 200 g borovnica
  • 150 g šećera
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 1 žlica soka limuna
  • 0.5 žličice cimeta
  • 0.25 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica vanilin šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje, lagano istučeno
  • 1 žlica šećera za posipanje

Način pripreme

01

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ili mikserom miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Postupno dodajte hladnu vodu i miješajte dok ne nastane tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte ih u valjke, omotajte svaki plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat. 

02

U velikoj zdjeli pomiješajte narezane breskve, borovnice, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok, cimet, muškatni oraščić i vanilin šećer. Lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. 

03

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan valjak tijesta na veličinu koja odgovara kalupu za pite (promjera 22 - 24 cm). Stavite razvaljano tijesto u kalup za pite, pritisnite ga uz rubove i izbodite vilicom. Rasporedite pripremljeni nadjev po tijestu. 

04

Razvaljajte drugi valjak tijesta i stavite ga preko nadjeva u kalupu. Rubove dobro pritisnite kako bi se spojili s donjim tijestom. Napravite nekoliko rezova na gornjem tijestu kroz koje će tijekom pečenja izlaziti para. Premažite gornje tijesto lagano istučenim jajetom i pospite šećerom. 

05

Pecite pitu 45 - 50 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđe boje, a kroz rupe u tijestu na vrhu ne počnu izlaziti mjehurići nadjeva.

06

Ostavite pitu da se hladi na rešetki barem 2 sata prije posluživanja kako bi se nadjev stegnuo. 

podijeli